I ei uke har deltatt på Natur og Ungdoms prosjekt «Fesk førr framtida». Målet med denne fiskeriarbeidsuka er at ungdommene skal tilegne seg kunnskap om fiskerinæringa, både fra båten og fra land.

– På Andenes bodde vi alle sammen i innleid hus. Da vi kom på mandag fikk vi orientering fra en fisker, så har vi vært ute med fiskebåter, lært om fiskeredskaper og jobbet på fiskemottak. I tillegg lærte vi hva fiske betyr for folk på Andenes, både nå og historisk, forteller Emma Pernille Sørstrøm fra Svolvær.

Slitsomt arbeid

I løpet av uken fikk de unge deltakerne virkelig oppleve at det ikke er noen spøk å være fisker. To ganger i løpet av oppholdet måtte turen på havet avlyses på grunn av dårlig vær. Det er ikke noe kjære mor på yttersida.

– Tidvis var det dårlig vær og vi var litt skeptiske til hvordan det skulle gå. Men det var jo litt artig når to av søringene kom tilbake og fortalte at de hadde spyd noen ganger, ler Sørstrøm.

De måtte opp tidlig for å komme i gang med arbeidet. En av deltakerne overbeviste såpass i arbeidet på fiskemottaket at hun fikk tilbud om å komme tilbake som sesongarbeider på vinteren.

 

– De aller fleste våknet i 5-tiden på morgenen fordi den ene båten dro ut da. Så det ble veldig mye kaffe og lite søvn, humrer hun, og legger til:

– Jeg har i hvert fall funnet ut hvorfor man sover middagshvil. Og har fått enda større respekt for fiskeryrket.

 

Leder

Den 16 år gamle jenta er selv helt fersk leder i Nordland Natur og Ungdom. Ei stilling hun ble valgt til i begynnelsen av juni, og tiltrådte i slutten av juli.

– Det er kjempeartig, det er mye som skjer nå, så det er mye å gjøre. Jeg tror det blir et godt år, sier den blide jenta.

Per nå er hun i tillegg leder for lokallaget i Vågan, men med sin sitt nye lederverv blir denne gitt videre til noen andre på valgmøtet mot slutten av måneden.