Gå til sidens hovedinnhold

- Mobilen er den duppedingsen barn bruker mest tid på, men noe av det foreldre snakker minst med dem om

Artikkelen er over 3 år gammel

Sliter du med manglende kunnskap om digitale medier som forelder? Michal Solheim mener dette ikke er en forutsetning man må ha for å lære barna om nettvett.

Han har holdt kurs om digital mobbing rundt omkring i landet de ti siste årene, og har gode råd til deg som forelder.

– Det aller viktigste er å lære barna god digital dømmekraft. Dette handler om å gjøre smarte valg på nett, sier Solheim.

Trenger ikke kunnskap

Er du en av dem som sliter med å holde deg oppdatert på apper og spill som dagens unge holder på med, trenger ikke dette å sette en stopper for å lære barna dine god digital dømmekraft.

– En del foreldre skylder på nettopp dette, men man trenger ikke å ha så mye kunnskap. Det handler om å bevisstgjøre barna til å bruke sunn fornuft, samt investere tid i nettopp dette. Mobilen er den duppedingsen barn og ungdom bruker mest tid på, men noe av det foreldre snakker minst med dem om, sier Solheim.

Ved å gi barna dine en telefon, gir du dem tilgang til hele verden. Solheim peker på at man heller ikke gir barna sine en bilnøkkel, uten å ha lært dem å kjøre først.

Vær bevisst

Når det kommer til spill, mener Solheim det er viktig å lære seg å si nei som forelder.

– Her er det viktig å være bevisst på de anbefalte aldersgrensene. Mange på mellomtrinnet spiller voldelige spill med 18-årsgrense, og noen ganger må man si fra at dette ikke er greit, sier han.

Her kan det også være lurt for foreldre å snakke seg imellom om hva man skal tolerere og ikke.

– Vi ser at ved skoler hvor FAU har fått til et godt miljø og felles retningslinjer for spill og apper, at dette er et mindre problem enn ellers. Det er viktig at foreldrene står sammen.

Vær gode forbilder

I sine foredrag har Solheim fokus på at du som forelder er løsningen, og dette innebærer blant annet å være et godt forbilde for dine barn.

– Noe alle foreldre bør være obs på er eget tidsbruk på digitale medier. Mange av oss sitter mye på mobilen, og det kan være lurt å skape refleksjon rundt nettopp dette, sier han.

Mange foreldre driver også med mobbing over nett.

– Som forelder må man tenke over hvordan man uttaler seg på nett. Dessverre er det mange voksne barn som mobber over nett, og dette er noe barna kan videreføre.

Kommentarer til denne saken