Gå til sidens hovedinnhold

Marie og Oliver fant 800 år gammelt skjelett

Artikkelen er over 3 år gammel

Marie Andresen (15) og Oliver Andreassen (15) fra Vestvågøy har gravd fram et 800 år gammelt skjelett i Trondheim.

Marie Andresen (15) og Oliver Andreassen (15) fra Vestvågøy er med i reportasjeserien Forskerbloggen som vises på NRK. Forskerbloggen produseres av Warholm Film som holder til på Leknes.

Fant skjelett

For noen uker siden gjorde de opptak ved ei stor arkeologisk utgravning i Trondheim, og var med å åpne grav fra 11-1200-tallet.
-Grava viste seg å være utrolig godt bevart, og inneholdt et komplett skjelett. Marie og Oliver får være med å grave fram og undersøke skjelettet sammen med arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). I tillegg til godt bevarte bein og knokler finner de rester av menneskehud – og hjernemasse, fortelle Ingvill Warholm i Warholm Film.

Det er ingen tvil om at Oliver og Marie fikk være med på noen helt spesielt.
-Skjelettfunnet var veldig spesielt også for arkeologene – og det ble laget nyhetssak på det i NRK da vi fant det. Utgravningen er der Klemenskirka ble funnet i Trondheim – kirka hvor Olav den Helliges gravkiste har stått på alter, forteller Warholm.
Søndag ettermiddag vises episoden om skjelettfunnet på NRK Newton.

-Skikkelig spennende

Marie Andresen legger ikke skjul på at det var spennende å være med på utgravingen.
– Det var skikkelig spennende og vi hadde store forhåpninger om å finne skjelettet. Arkeologene sa flere ganger at vi ikke måtte bli skuffet og det ble vi ikke, sier Marie.

Hun forteller at det var et møysommelig arbeid å grave fram skjelettet.
– Jeg hadde sett for meg at vi skulle bruke små skjeer og koster og akkurat det skjedde. Vi måtte være veldig forsiktige og vi klarte å berge hele skjelettet, forteller hun.

-Luktet stygt

Det eneste hun ikke likte var lukta.
– Det var litt ekkelt å se skjelettet, men lukta var mye verre. Det luktet skikkelig stygt og grunnen var at skjelettet var gravd ned i en latrine. Vi ble ordentlig kvalme, slår 15-åringen fast.

Dette er hennes andre sesong på tv.
– I fjor var jeg mer spent. Nå viste jeg hva jeg gikk til og jeg trengte ikke så mange opptak som i fjor. Jeg trives veldig godt med å jobbe for tv og en tv-jobb frister mer enn en jobb som arkeolog, medgir hun.

Det er flere lofotinger som er med i Forskerbloggen.
-Michelle Skog (15) og Natalie Mortensen (15) er også med i serien. Søndag 26. november sendes neste episode. Da er alle ungdommene med, og de forsker på dataspill og trening, opplyser filmprodusent Ingvill Warholm.
 

Kommentarer til denne saken