For å øke rekrutteringen til fiskeriyrket innførte regjeringen i 2013 en ungdomsfiskeordning som lar ungdom mellom 12 og 25 år få lov til å prøve seg som fisker om sommeren, og den er videreført hvert år siden da.

Innenfor ungdomsfiskeordningen kan det per person og per fartøy ikke omsettes fangst for mer enn 50 000 kroner. Ungdommene kan fiske med stang, håndsnøre, juksamaskin, garn, line, og teiner.

Tungt arbeid

En av ungdommene som fisker på denne ordningen er 14 år gamle Martin Simonsen fra Tussan i Vestvågøy. Han bruker teiner, og det er kongsnegl han er på jakt etter.

Mandag ettermiddag var han i full gang med å trekke de 18 teinene han hadde stående helt inne ved land på Haugbukta.

– Det er ganske tungt, sier han mens han tar i for å få en teine opp av havet. Bare teinen veier 6–7 kilo, så kommer innholdet i tillegg.

– Pappa har laget til en arm som jeg drar iletauet over, og som kan svinge teinene inn over rekka. Da ble det mye lettere, forklarer teinefiskeren mens han tømmer en anselig mengde med kongsnel over i en stamp.

Stappfull

Deretter blir teinen egnet med sild før den går ut igjen.

– Her var det mye kongsnegl så da setter jeg på samme plass. Ellers så flytter jeg litt rundt omkring. Enkelte plasser kan teina være stappfull, mens den andre plasser kan være helt tom. Det har vært teiner som har vært så fulle at jeg måtte hente pappa for å få de om bord, sier friskusen.

Han synes dette er en grei sommerjobb.

– Det er tungt, men en ganske enkel jobb. Det er ikke noe griseri. Når jeg er ferdig pakker jeg fangsten i sekker, også kjører vi fangsten til fabrikken til Arctic Harvest AS på Ballstad. De koker den, og sender den ut i verden. Det skal nok være med mange som liker det, men jeg styrer unna, smiler Martin mens han er kommet i kai ved Lilleeidet.

Han forteller at han drev med dette i fjor og, men da var faren med som mannskap.

– Jeg lærte mye i fjor, og jeg er forsiktig når jeg er i båten. I år har alt gått bra, og jeg har en stødig båt. Jeg tok iletauet i propellen en gang, men det er også alt, sier den unge fiskeren som eier båten selv.

– Jeg fikk den i fjor, og den heter «Strandbygutt», sier skipper og reder.

Mandag ble det nærmere 60 kilo med kongsnegl.

– Jeg får ti kroner kiloet, så det blir rundt 600 kroner på ett par timers arbeid. Det er ikke så verst, sier 14 åringen.

– Hva skal du bruke pengene på?

– Nei, det vet jeg ikke. Noe blir nok brukt i sommerferien, og resten skal spares, sier Martin mens hans pakker de siste kongsneglene ned i sekkene.

Sekkene bæres opp i foreldrenes bil, og fraktes rett ned til fabrikken.