- Det blir ei stor sending og det er et pilotprosjekt. Vi lager den som om den skulle blitt sendt på NRK 1 i prime time, sier programleder Andreas Hangen om sendinga som streames på nett hos p3.no og nrk.no søndag.

Dataspillet CS:Go er ett av de tre store nettspillene i verden, og en rekke turneringer har ledet fram til oppgjøret som skjer i Odense i Danmark i helga. Der møtes de beste lagene fra Europa og USA. På laget som er ranket som nummer to, finner vi en nordmann. Han er superkjendis i miljøet, men foreløpig ikke hos det norske folk.

Digert publikum

Det er første gang NRK Sporten sender såkalt "e-sport".

På verdensbasis har e-sport ifølge NRK over 100 millioner seere i måneden, noe som betyr at det er større enn Netflix.

- Counter Strike er et skytespill, men det er også et strategisk og taktisk spill. Det ser voldeleg ut, men det er et spill som samlar millioner på millioner av unge verden over. Vi mener det er både riktig og viktig å vise fram fenomenet, sier redaktør i sporten, Egil Sundvor i en artikkel NRK selv har publisert.

Med på laget er altså svolværgutten Oscar Klaussen: Direkte fra gutterommet via Skype.

- Vi ønsker å lage ei sending som skal favne alle og vi ønsker også å gjøre noe med fordommene mot folk som driver med gaming. Derfor passer det fint å bli med på gutterommet til Oscar Klaussen, en gutt som har god greie på spillet og som kanskje drømmer om å bli like stor som de stjernene vi skal følge. Han blir en viktig brikke for oss i sendinga, sier programleder Andreas Hagen.

Har holdt på med spill halve livet

For tre år siden ble Oscar Klaussen intervjuet av NRK Super om spill, og den gang gjorde han en så god figur at navnet hans kom opp da de nå jaktet på en aktiv gamer til sendinga.

15-åringen har spilt CS i sju år, nesten halve livet sitt.

- Det kan bli mellom tre til seks timer spilling hver dag, så det blir noen timer hver uke, sier unggutten som gleder seg til sendinga på søndag.

- Det er artig, og jeg synes det blir veldig interessant å bli med på dette. Finalen er diger. Det møtes opp til 20.000 personer for å se det i Odense og på nett vil nok flere hundre tusen personer følge med, sier han.

Han er forberedt på at noe av temaet under sendinga er skepsisen mot voldelige spill.

- Det er mye fokus på at det er dårlig for helsa, både fysisk og mentalt å spille CS:Go, men det er jeg ikke enig i. Hva som er usunt handler ikke om spillet i seg selv, men personen som sitter bak skjermen. Jeg skjønner at folk kan ha negativ holdning til denne typen spill, men det er et sted å få ut følelser, og det er uansett strategien og teknikken som er viktigst i spillet, fastslår han.

Konkurranseelementer som i vanlig sport

Programleder Andreas Hagen sier han har hatt en bratt læringskurve i forberedelsene til programmet.

- Spillet handler om å drepe og plante bomber, det kan man ikke legge skjul på, men det handler om mye mer om det. Konkurranseelementene er veldig klare og er gjenkjenbare fra andre idretter. Det vi skal sende i helga er som en mesterligafinale i fotball, sammenligner Hagen.

Nettopp temaet i CS:Go gjør at mange foreldre er skeptiske til at ungene deres interesserer seg for spillet.

- Det er åpenbart et poeng for oss å snakke om foreldres holdning til spillet. Derfor kommer vi også til å ta oss en prat med Oscars pappa underveis, han er attpåtil politi, så det passer ekstra godt, sier programlederen som mener det er viktig å ta spillet på alvor ettersom det er så mange som er opptatte av det.

Tema på hjemmebane

Hjemme hos Oscar er spilling et daglig tema, forteller mamma Sara Izquierdo.

- Vi synes det er veldig viktig at han ikke bare blir sittende og spille, men at han holder seg i aktivitet også. Oscar er med på svømming, og det er en forutsetning for at han får spille. Ingen svømming, ingen spilling! redegjør Izquierdo som synes det er morsomt at sønnen skal være med på NRKs pilotprosjekt.

- Han har nok fått endel kjeft for at han spiller så mye, så det er jo artig at han kan så mye at NRK har bruk for ham, sier hun.

Sendinga går på P3.no og NRK.no fra klokka 15.30 søndag.