Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommene ser framover og tenker at dette er en næring som en kan satse på

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Grunnet økonomiske årsaker har Nordland Fylkeskommune kommet med et forslag om å legge ned Naturbruk VG1 og Fiske og Fangst VG2 på Vest- Lofoten videregående.

Ved mulig nedleggelse vil fylkeskommunen miste mange framtidige gode skattebetalere, og folk som bidrar til lokalsamfunnet, og til at du har sjømat på bordet. Havbruksnæringen er den viktigste næringen som er i Norge. Og i Lofoten har det i alle de 69 årene som det har vært fiskerifagskole, gått ut engasjerte og målrettede ungdommer som gleder seg til å komme seg ut i arbeidslivet å drive med det de liker.

Ved nedleggelse vil de ungdommene som ikke vil flytte så langt vekk for å gå skole, da trolig velge en linje som de egentlig syntes er mindre interessant og da vil de ikke være så engasjerte og målrettede på skolen som de har villet om de kunne gått på fiskerilinja. I tillegg vil også mange muligens droppe ut fordi de føler hele skoleåret er bortkastet. Og å droppe ut kan føre til at du ikke går mer skole og da heller ikke får noe jobb. Og folk uten jobb kan ikke betale skatt, så til syvende og sist er det er en tap-tap situasjon for fylkeskommunen.

Interessen for å gå fiskerirettet linje kan virke å være høyere enn på lenge, og ungdommene ser framover og tenker at dette er en næring som en kan satse på. Og hvis de da ikke har tilbud, kan man ikke forvente at ungdommer på 15/16 år skal reise 4-5 timer for å komme seg mellom skoleplassen og hjemmet sitt.

Alle arbeidsplassene på havet vil bli rammet da det kun blir flere båter som kommer til å ende opp med ufaglært mannskap. Og det er en krisesituasjon man helst ikke ønsker oppleve.

Ved mulig nedleggelse vil fylket ødelegge noe av det viktigste som er i Lofoten, nemlig fiskerimulighetene!

Kommentarer til denne saken