Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommer med nytt produkt til fiskeflåten:- Tilbakemeldingene er gode

Ungdomsbedriften Plastfri på Leknes har utviklet et produkt som gjør det lettere for fiskerne å ta vare på små taustumper som de kutter av ved bøting og andre reparasjoner.

Syv elever ved Vest-Lofoten videregående har valgt å etablere en ungdomsbedrift. Den har fått navnet Plastfri UB. Produktet de har utviklet er en pose som fiskerne skal bruke for å ta vare på taustumper når de bøter og reparerer bruk.

– Vi hadde som mål å lage et produkt som var miljøvennlig. Vi har Gry Anette Strømsnes som mentor, og hun kom med ideen. Da LAS og Celan Up Lofoten har ryddet strendene ble det i fjor plukket opp 14.598 taustumper som stammet fra fiskeflåten. Det viste seg at det meste av taustumpene var rester etter bøting og reparasjon av bruk, sier Emelie Myrvold som er daglig leder.

Gode råd fra medelever

Ungdomsbedriften tok kontakt med elevene på fiske og fangst for å få gode råd.

– De kunne fortelle at taustumpene ble sluppet ned på dekk, og dermed forsvant i havet. Det er snakk om små biter, og blir fort mikroplast som er det verste, sier Marie Andresen som er styreleder.

Dermed startet de utviklingen av en pose som fiskerne kunne ha på låret. Nok en gang ble fiske og fangstelevene rådført.

– Vi var klar over at skulle vi få fiskerne bruke produktet måtte det være funksjonelt, og lett å ta av og på. Fiske og fangstelevene testet det, og kom med mange konstruktive innspill. Blant annet at posten måttekunne brukes både på høyre og venstre side, og borrelås var uaktuellt, forklarer elevene.

Stolte over produktet

Norges Råfisklag støttet produktutviklingen med 5000 og de fikk Aina Johansen på Værøy til å lage prototypen som nå er klar.

– Vi er egentlig veldig stolte at vi på litt over en måned fra ideen kom har klart å få produsert en prototyp på vårt produkt. Vi har lært en masse gjennom dette prosjektet, og vi hadde god tro på at produktet ville falle i smak på fylkesmessa for ungdomsbedrifter som skulle arrangeres i Bodø i neste uke. Nå er den avlyst, men det blir en kåring av vinnere likevel, sier elevene.

De har stor tro på at dette produktet vil selge hvis det blir produsert.

– Vi klarer ikke å utvikle produktet videre, men vi håper at noen fisker opp ideen, slikt at den kan tas i bruk. Vi er helt sikre på at det er noe fiskerne vil ha og ikke minst er det viktig for miljøet, sier Ingrid Jørgensen, Marie Andresen, Emelie Myrvold og Sofie Pedersen. I tillegg er Sebastian Jonassen, Daniel Amundsen og Hassan Hassan med i UB Plastfri.

Kommentarer til denne saken