Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomsbedrifter fra Lofoten er best på innovasjon og inkluderende arbeidsliv i Nordland

Onsdag ble det kåret vinnere i vinnere Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter. Ungdomsbedrifter fra Lofoten er best på innovasjon og inkluderende arbeidsliv i Nordland.

Plastfri UB fra Vest-Lofoten videregående skole tok førsteplass i kategorien mest innovative bedrift. I tillegg kom bedriften, som har utviklet produktet "Envibag", på tredjeplass i kategorien beste ungdomsbedrift.

– Plastfri UB har utviklet «Envibag» som skal forminske avfall av tau i fiskenæringen. Bøting er en stor del av forurensingen, der fiskere skjærer av taubiter som blir kastet på hav. Disse taubitene blir skyllet opp på land, og ifølge «Lofoten Clean Up» er taubiter det de finner mest av når de rydder strendene i Lofoten, heter det i pressemeldingen fra Ungt Entreprenørskap Lofoten.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at bedriften har en god illustrert løsning med et funksjonelt design.

- De tar for seg et stort og viktig problem, nemlig forsøpling i havet. De forklarer dette problemet på en tydelig måte. De har hatt tett kontakt med brukerne, som har gitt de en problemforståelse som de har brukt under utvikling av prototypen. De har sett og benyttet seg av tilgjengelige ressurser underveis. Klar vinner og et viktig bidrag for å bekjempe marin forsøpling, skriver juryen i begrunnelse.

- Fortjent

Daglig leder i bedriften, Emelie Myrvold (17), forteller at det er fantastisk å få denne prisen.

- Jeg ble litt sjokkert. Jeg hadde ikke trodd at vi skulle nå sånt langt i konkurranse med mange andre gode ungdomsbedrifter. Det var en utrolig positiv overraskelse, og hele gruppa ble veldig glade. Jeg synes også det er fortjent. Vi har jobbet veldig hardt for å få dette til, sier Myrvold.

Fylkesmesterskapet ble for første gang arrangert i digital drakt, slik at elevene måtte følge med hjemmefra.

- Vi hadde gledet oss veldig til å reise til Bodø, men vi er glade for at det ble kåret vinnere likevel. Det går veldig bra med bedriften nå. Vi skal kanskje innlede et samarbeid med en bedrift fra Tromsø. Vi får se hva som skjer videre, sier Myrvold.

- Fokus på hverandre

Også en ungdomsbedrift fra Aust-Lofoten videregående skole stakk av med en førsteplass. Save the Sea UB ble kåret til beste ungdomsbedrift i kategorien inkluderende arbeidsliv. I tillegg kom de på tredjeplass i kategorien beste markedsføring.

- Ungdomsbedriften skal bidra til å øke folks bevissthet og kunnskap om marin biologi og forsøpling. Dette skjer gjennom «nudging» på sosiale medier, heter det i pressemeldingen.

Juryen skriver at bedriften har et svært bevisst forhold til det å være en inkluderende arbeidsplass, og ha et godt arbeidsmiljø.

- De hadde en plan for hva de skulle gjøre og en struktur som gjorde at planen ble ivaretatt. De hadde laget seg egne «leveregler» der målet var å jobbe forebyggende. De hadde valgt roller ut fra kompetansen som hver enkelt hadde og var opptatt av at man skulle få bruke sitt talent i bedriften. De så de ulike ansatte i bedriften, og var bevisste på å fange opp når motivasjonen dalte, heter det blant annet i begrunnelsen.

Økonomiansvarlig Guro Håkstad (18) sier bedriften har lagt ned mye innsats i kategorien inkluderende arbeidsliv.

- Vi synes det er viktig å ha fokus på hverandre, og ikke bare den tjenesten vi tilbyr. Vi er veldig fornøyde med å vinne i denne kategorien. At vi også fikk en tredjeplass for beste markedsføring var også fint. Det er morsomt at det blir satt pris på den jobben vi gjør, sier Håkstad.

Save the Sea UB var ikke de eneste fra Aust-Lofoten videregående skole som vant priser. Lofoten Hundelufting UB tok en sterk andreplass i kategorien beste markedsføring.

Kommentarer til denne saken