(Nordlys) Forskere fra UNN og Oslo universitetssykehus (OUS) har nå påvist sammenhengen mellom AstraZeneca-vaksinen og alvorlige blodpropptilfeller.Resultatene ble i går kveld publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The New England Journal of Medicine. Det melder UNN i en pressemelding lørdag formiddag.

Studien baseer seg på de fem helsearbeiderne som ble alvorlige syke etter å ha fått vaskinen med et sykdomsbilde som inklduerte lavt blodplatenivpå og blodpropper. UNNs eskperter har hatt en sentral rolle i arbeidet med å avdekke og bevise sammenhengen mellom antistoffer og symptomer.

Det er overlege Ingvild Hausberg Sørvoll og forsker Maria Therese Ahlén ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi på UNN som har bidratt i studien, som er ledet fra OUS.

- Den sterke immunresponsen gjør at kroppen produserer antistoffer mot egne blodplater, slik at det dannes blodpropper. Blodplater er viktige for å stoppe eller hindre blødninger, og når det blir for lite av dem kan blødninger også oppstå, forklarer Sørvoll i en pressemelding.

–Vi tror dette vil gi viktig kunnskap om hvordan vi kan unngå tragiske hendelser som de vi har sett i Norge. Det viktigste resultatet av denne forskningen bør være at pasienter med lignende symptomer får rask og god diagnostikk og behandling, sier hun.

– Jeg er veldig stolt av mine dyktige kolleger i UNN som sammen med fagfolk på OUS har beskrevet en ny, hittil ukjent og sjelden tilstand som kan oppstå i etterkant av AstraZeneca-vaksinen, sier fagsjef Haakon Lindekleiv.