Gå til sidens hovedinnhold

Surfebrett over disken

Kristian Breivik lagde nytt liv i butikken på Unstad med Lofoten surfsenter og egen surfebrettbutikk

Artikkelen er over 6 år gammel

Ikke mange nærbutikker har hyllene fulle av egendesignete surfebrett. Men det har Kristian Breivik på Unstad.

I en sving på Unstad ligger en nærbutikk av det litt uvanlige slaget i et gammelt bygg med historie i veggene.

I mai åpnet Lofoten surfsenter dørene og lagde nytt liv i et gammelt butikklokalet.

– Det sies at det var butikk her fra 1946 til 1978. Det har også vært posthus og taxisentral, forteller Kristian Breivik.

Nå er det et litt annet vareutvalg i lokalene.

For med umiddelbar nærhet til den etter hvert verdenskjente stranda selger han egne surfebrett og driver utleie og surfekurs i det man selv omtaler som «The worlds northernmost surfshop».

Utviklet egne brett

Breivik er opprinnelig fra Hemnesberget og startet på midten av nittitallet i Stavanger med å utvikle og selge sine egne surfebrett.

Utgangspunktet var egne erfaringer. Det trengtes brett tilpasset surfing i mer nordlige forhold, konstaterte han.

– Her bruker man gjerne drakter på 5–6 mm. Det er som å surfe med rustning, forteller Breivik som i starten stort sett satset på å holde seg selv med gratis utstyr.

Men over årene har det ballet på seg for hans egenutviklete merkevare Frost surfboards.

Brettene utvikles og designes på Vestvågøy og produseres i Sør-Afrika, og selges altså fra butikken på Unstad.

– Det jeg er mest stolt av er at jeg har solgt brett til surfere i Jeffreys Bay i Sør-Afrika. Det er vel som å selge sand i Sahara, ler Breivik som var i Lofoten første gang sist på 80-tallet og da oppdaget forholdene på Unstad.

Rett ut i bølgene

 

Siden ble det mange besøk nordpå på yttersida før han i 2009 flyttet til Steinfjorden der familien bor, derfra har han fram til i dag solgt sine egenutviklete surfebrett nærmest ut fra garasjen.

Men med surfesenteret er en egen dedikert surfebutikk på plass i umiddelbar nærhet til havet. Et skikkelig lokale er noe han har tenkt lenge på.

– Utgangspunktet var at ville ha en lokalitet i umiddelbar nærhet til Unstad. Med surfebrett er det slik at er det brukt og prøvd er det med en gang halv pris, men her er det mulighet til å prøve seg fram uten at man må kjøpe brettet, sier Breivik og mener det er ganske unikt å ha tilgang på flere testmodeller man bare kan løpe ut i bølgene med for å finne ut hva som passer.

– Surfebrett er noe håndfast som man må se og ta på. Her har man mulighet til å teste brettene under veldig bra forhold.

Det selges da også noen brett i løpet av ett år fra den litt spesielle butikken på Unstad. En butikk innehaveren selv mener er svært unik i sitt slag.

– Det er vel 100–200 brett på ett år, anslår han og sier man så langt ikke har markedsført tilbudet spesielt aktivt.

Denne søndagen er det strålende sommervær på Unstad, men gjestene som ser innom denne dagen må konstatere at det er «flatt hav» enn så lenge.

– Økende interesse

 

Inne i butikken henger det både egne brett og brett fra produsenten FireWire overalt. Utstyr, sofakrok og vaffeljern er det også for surfere som venter på den rette bølgen.

Selv om bedriften nå har fått et lokale er det fortsatt en bigeskjeft for Breivik som til daglig jobber på flyplassen.

– Det er en sesonggreie. Jeg er også litt opptatt av de lokale surferne, og lage til et godt miljø for dem, sier Breivik og peker på en økende interesse også lokalt for surfing både fra tilflyttere og godt etablerte lofotværinger som våger seg ut på brettet.

– Surfing er noe alle kan gjøre. Det heter jo at «It takes a minute to learn, and a lifetime to master», mener surfeselgeren som selv tar en tur i bølgene når det er tid og muligheten byr seg.

Unstad har de senere årene blitt verdenskjent for sufemulighetene og med mange tilreisende i bølgene, likevel er det fortsatt ganske eksotisk slik det er i dag. Det er bra, mener Breivik.

 

– Det er en fin balanse.

Lofoten surfsenter er den andre aktøren innen surfing på stedet. Fra før er Unstad Arctic Surf etablert på Unstad.

– Er det plass til to surfeaktører i bygda?

– Jeg synes det er rom for det, sier han.

Breivik peker også på at surfemiljøet rundt Unstad har gjort sitt for å trekke folk til Lofoten.

– Det har blitt en destinasjon, og mener det har vært viktig for flere som har blitt værende og slått seg ned.

– Hva er det som er så bra med å surfe?

– Det er et spørsmål man får ofte. Det er jo noe med at hver gang man surfer er det noe helt nytt, ingen bølger er like. Det er god trening, og det er også en mental friplass, sier Kristian Breivik i Lofoten surfsenter.

Kommentarer til denne saken