Gå til sidens hovedinnhold

Usikkert om innsiget når Lofotcupen og VM i skreifiske

Artikkelen er over 2 år gammel

– Været kan vi ikke styre. Og innsiget er ennå ikke kommet til Hølla eller Austnesfjorden, men det kan rette seg til fredag og lørdag.

Dugnadssjefen Arill Eilertsen i Vågan Båt- og sjøfiskeforening sier til Lofotposten at dersom værmeldingen blir slik varselet er, med sørvestlig svak vind og noen få plussgrader, så kan det være greit å dra ut på havet for alle båtene.

– Men været rår vi ikke med, og man må bare sende båtene dit man kan fiske trygt. Ofte vil Austnesfjorden som fiskeområde være mer skjermet dersom det er sydvestlig eller østavind inn mot Hølla.

Lenger vest

At hovedmengden av skreien ennå står vest av Henningsvær, og det meste av yrkesfisket nå foregår på Henningsværstraumen mellom Steine, Stamsund og Henningsvær, så vil fisket på Hølla og i Austnesfjorden trolig være mer utfordrende.

Men med sydvestlig vind vet man at fisken søker inn på Hølla for å gyte da sjøvannet varmes opp med sydvestkulingen, så fiskemulighetene kan bli bedre enn med den kalde østavinden, sier Eilertsen.

Juksa dårligere

Hobbyfiskere Lofotposten har snakket med har tatt gode fangster på juksa vest av Henningsvær, men de to siste dagene har fiskelykken på juksa vært dårligere enn tidligere i mars.

Skreiinnsiget er ennå ikke tirsdag ettermiddag kommet helt inn i de havområdene som Lofotcupen og VM i skreifiske skal foregå innenfor. Men det kan endre seg på noen timer.

Juksafisket

Harald Stokvik fra Leknes, som tidligere har deltatt med båten sin «Hessa», er i år ikke med i VM-sirkuset. Men han sier at han har vært ute de siste dagene for å fiske kokfisk, og opplevd at fiskebittet ikke er like godt på juksa lenger. Kanskje kan det skyldes at skreien begynner å ordne seg til for å gyte, og derfor er mer opptatt av andre ting enn det å spise.

Kabelvåghavet

Det er riktignok kommet inn et lite innsig skrei mot Kabelvåg, men på resten av Hølla-området generelt har det vært dårlig på juksa hele den siste uken.

Fordi sportsfiskerne kun bruker snøre, stang og sluk, så kan man dermed ikke forvente slike sikre fangster som brukstypene garn, line og snurrevad får. For på disse brukstypene melder man fortsatt om eventyrfangster både på yttersiden fra Laukvik til Røst, og innersiden fra Røst til Henningsvær.

Garnhav

Og det sportsfiskerne også må passe seg for er stående fiskebruk i sjøen. Dersom man bærer fast i garnbruk eller linebruk med sluken eller pilken, så er det bare å kutte snøret, og sette på ny sluk eller pilk. Det er uråd å få dratt opp garnbruk man hekter i. Derfor er det å se etter garnblåser og vite hvor man kan fiske trygt, også en del av gamet nå midt under det mest hektiske profesjonelle skreifisket i Lofoten.

Kommentarer til denne saken