Utfordrer båteiere til 17. mai-tog

NASJONALDAGEN I BÅT: Varaordfører i Vågan, Lena Amalie Hamnes, utfordrer båteiere i Lofoten til å starte båtene 17. mai. Her sammen med fisker og partikollega Holger Pedersen.

NASJONALDAGEN I BÅT: Varaordfører i Vågan, Lena Amalie Hamnes, utfordrer båteiere i Lofoten til å starte båtene 17. mai. Her sammen med fisker og partikollega Holger Pedersen. Foto:

Lena Amalie Hamnes ber båteiere vurdere båtkortesje med flagg 17. mai.

DEL

Innspillet kom hun med da Lofotrådet torsdag diskutere om Lofoten i fellesskap kan finne måter å markere nasjonaldagen på. Koronapandemien har som kjent ført til at fellesmarkeringene i de fleste kommuner er avlyst. Nylig la kulturminister Abid Raja fram nasjonale føringer for feiringen. Snart kommer mer konkrete føringer i form av en nasjonal veileder.

– Vil vekke interesse

Varaordfører i Vågan, Lena Amalie Hamnes (Ap), mener en kortesje av fiskebåter og fritidsbåter fra Lofoten med flagget heist i masta vil være en markering som vekker nasjonal interesse.

– Jeg har lyst til å utfordre båteiere til en slik markering i en fiskeriregion som Lofoten. Det vil bli lagt merke til nasjonalt, og være en god markering, sa Hamnes og mente en annen felles markering kunne være at folk står med flagg langs veien, fra Digermulen til Å.

– Noen kan kjøre og ta bilder av rekken, og sette det sammen til en Lofot-kavalkade for 17. mai 2020. Det vil være litt som dekningen av Arctic Race.

– Jeg vet at fiskere har tenkt tanken om «båt-tog». Det vil være utrolig artig om båteiere heiste flagget, og markerte nasjonaldagen med båtkortesje, sa Lofotrådets leder, Vestvågøy-ordfører Remi Solberg som opplyste at hans kommune vurderer å flytte en eventuell markering.

– Vi har hatt markeringen utenfor rådhuset. Nå diskuterer vi å flytte deler av arrangementet der musikkorps deltar til utenfor sykehuset på Gravdal.

– God ide

Styremedlem i Vestvågøy Fiskarlag, Børge Iversen, synes forslaget fra Hamnes er godt.

– De er min umiddelbare reaksjon. Jeg skal ta det opp med lederen i laget for å lodde stemningen. En båtkortesje med flagg vil være noe som blir lagt merke til. Det hadde vært flott om mange båter deltar. Ideen fra Lena Hamnes er god, sier Iversen som også trekker Lofotfisket inn.

– Vi fiskere har god grunn til å være takknemlig for at vinterfisket ble gjennomført uten stopp på grunn av koronapandemien, i motsetning til en del andre næringer som måtte stenge.

Veileder

– Vi har oppfordret musikkorps å spille utenfor sykehjem og noen andre steder. Det blir kransenedleggelse i Vågan, men barneleker ser jeg ikke for meg kan gjennomføres, sa Vågan-ordfører Frank Johnsen som avventer hvilke føringer som vil komme i nasjonal veileder fra regjeringen om gjennomføringen av nasjonaldagen.

– Så langt det er mulig må vi gjøre den til en festdag.

I Moskenes er det planer om å «strømme» gudstjenesten på nasjonaldagen slik at den blir tilgjengelig for innbyggerne.

– Vi diskuterer med korpset om å spille på avtale steder. Det er jo også mulig å strømme 17. mai-talen slik at den blir tilgjengelig digitalt, sa ordfører Lillian Rasmussen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken