22 år gamle Håvard Vikedal Pedersen fra Røst er skipper, og har med seg Vegard Vikedal Pedersen (19) og Sander Karlsen (19) om bord. Håvard har nærmest vokst opp på kaia på hjemplassen, og har drevet fiske i hele sitt liv.

– Jeg begynte med å skjære tunge i ung alder. Etter hvert fikk jeg være med bestefar på havet. Det var nok sånn interessen ble til, og jeg har alltid visst at det var fisker jeg ville bli, sier han.

Har fått hjelp

22-åringen forklarer at han har lært det meste på havet. Etter at han var ferdig med 10. klasse ble han med bestefaren, Aage Steinar Vikedal, på havet på fulltid et års tid, før han vendte tilbake på skolebenken og tok maritim utdanning.

Hvordan er det å jobbe som fisker?

– Veldig fint, og hardt arbeid i perioder med dårlig vær og lite fisk. Det byr på masse utfordringer og er veldig spennende, sier Håvard, som har blitt tatt godt vare på av de eldre fiskerne på Røst.

– De har hjulpet til, støttet oppunder og ikke vært redd for å dele av sine erfaringer om gode fiskeplasser og annet.

Håvard forklarer at det å være ung fisker ikke har vært noe problem på Røst.

Hvilke fordeler og ulemper ser du ved å være et såpass ungt mannskap?

– Ulempen er at vi ikke er de mest erfarne fiskerne. De som har drevet med dette i mange år har vært med på mer, og vet hvordan de skal håndtere ulike situasjoner som vi ikke har vært borte i. Fordelen er at vi er unge, friske og våkne, og at arbeidet dermed går fort. Jeg ser helt klart flest fordeler med å ha et ungt mannskap, sier Håvard, som anbefaler en yrkesvei som fisker på det varmeste også til andre ungdommer der ute.

Håper flere satser

Han er veldig glad for at han har fått med seg et såpass ungt mannskap om bord, og synes det er artig at han har fått med seg to ungdommer som i likhet med han selv ønsker å satse innenfor fiskeriene.

– Mange av fiskerne på Røst begynner å bli litt grå i håret, og da er det noen som må ta over, sier Håvard og ler.

Røst har i dag rundt 520 innbyggere. Håvard forklarer at øyas befolkning i stor grad livnærer seg på fiskeri. Siden han startet som fisker har han imidlertid sett ei noe urovekkende utvikling. I løpet av ti år har rundt 18 båter med kvoter forsvunnet fra Røst, og Håvard antar at rundt 30 arbeidsplasser har gått tapt på havet.

– Jeg håper virkelig at flere unge har lyst til og tør å satse innenfor fiskeriene, og at myndighetene etter hvert legger mer til rette for dette, sier Håvard.

Han peker på at det er muligheter for større kvoter og flere fordeler dersom du bor i andre deler av landet enn i Lofoten slik situasjonen er i dag. I tillegg er det dyrt og økonomisk å være i en etableringsfase som fisker. Selv kjøpte han en 15 meter stor plastbåt og en 7–8 meters sjark til en samlet sum på 11,5 millioner kroner like før jul.

– Det er mye penger, men heldigvis har Innovasjon Norge vært behjelpelig og stått for 80 prosent av betalingen. I tillegg har jeg fått hjelp fra kommunen og fra fiskebruket, sier Håvard.

Oppkalt etter bestefaren

Båten har fått navnet «Aage Steinar» og er oppkalt etter bestefaren hans.

– Han var en av få igjen i familien som drev med fiske, og er grunnen til at jeg holder på med det i dag, sier Håvard, som i april 2015 mistet bestefaren etter at en sjark som de var om bord i forliste.

– Jeg overlevde, mens han døde. Vi hadde et veldig godt forhold, så det var ikke noen tvil om at båten skulle kalles opp etter han.

Hva tror du han hadde tenkt om at du satser såpass innenfor fiskeriene?

– Han likte at jeg var fisker og at jeg gikk i de samme fotsporene som han, så jeg tror nok han hadde syntes at det var stas. Etter at han selv sluttet å fiske yrkesaktivt, var han ofte med meg på båten. Hvis bestefar hadde vært i live i dag, hadde han nok trådt rundt sammen med oss enda, sier Håvard og ler.

Sammen med resten av mannskapet har 22-åringen brukt første del av sesongen på å bli kjent med båten, men han regner med at det blir noen gode måneder framover.

– Fisket har vært bra de siste årene, og jeg har troa på at det blir et like godt år i år. Det er gode utsikter for gode priser i vinter, og betalingen er god på både torsk og sei. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier han.