Natt til lørdag 20. november i fjor ble en mann knivstukket ved Alti i Svolvær. Fornærmede varslet selv politiet om hendelsen. Kort tid etter ringte gjerningsmannen, og han ble pågrepet uten dramatikk.

Stukket flere ganger med kniv:- Politiet satte i gang med livreddende førstehjelp

Varetektsfengslet

Fornærmede ble sendt til sykehus, og ble skrevet ut etter noen dager. Politiet startet etterforskning, og en mann ble siktet etter straffelovens § 273 som omhandler kroppsskade. Paragrafen har en strafferamme på fengsel i seks år.

Ketil Finstad-Steira ved Svolvær politistasjon opplyste at mannen er siktet i en annen voldssak. Men da var det ikke brukt kniv.

Han ble varetektsfengslet i fire uker. 20. desember ble varetektsfengslingen forlenget i fire nye uker.

Påført 14 kutt

Mannen var opprinnelig siktet for kroppskrenkelse. Politiadvokat Rita Hermansen Dahl opplyser at politiet har utvidet siktelsen.

- Gjerningspersonen er nå siktet for grov kroppsskade. Han skal ha stukket fornærmede gjentatte ganger med kniv i overkroppen og ben, slik at han ble påført 14 kutt. Flere av stikkene punkterte en lunge, opplyser Hermansen Dahl som sier at etterforskningen er i sluttfasen.

Strafferammen for § 274 som omhandler grov kroppskrenkelse er fengsel i inntil ti år.

- Ikke tatt stilling til ny siktelse

Mannens forsvarer, advokat Stig Erik Mortensen, sier at hans klient ikke har tatt stilling til den nye siktelsen.

- Han har erkjent straffskyld for kroppsskade. Siktelsen mot ham er nå endret til å omhandle grov kroppsskade. Han er så langt ikke avhørt opp mot denne, og har således ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, opplyser forsvareren.

Må fortsatt i varetekt

Varetektsfengslingen går ut mandag 17. januar. Politiadvokat Rita Hermansen Dahl sier at politiet har begjært forlenget varetekt.

- Vi har begjært varetektsfengsling i fire nye uker. Gjentakelsesfaren antas fortsatt å foreligge idet siktede over en lengre periode har utvist vedvarende vilje til vold, og politiet mener derfor at fengsling er påkrevd for å hindre at siktede på ny begår straffbar handling, opplyser politiadvokaten.

Advokat Stig Erik Mortensen opplyser at siktede ikke samtykker til forlenget varetektsfengsling.

- Han har allerede sittet i varetekt i 8 uker – som er lenge. Han er uenig i at det foreligger gjentagelsesfare, slik politiet anfører, opplyser Mortensen.

Fredag behandlet Salten og Lofoten tingrett begjæringen fra politiet.

Retten fant at det fortsatt forelå skjellig grunn til mistanke om et straffbart forhold som kan medføre høyere straff av fengsel i 6 måneder og at det forelå gjentakelsesfare for nye straffbare forhold, som trusler og vold. Han ble dermed varetektsfengslet i fire nye uker.