Den norske bedriften Ocean Space Acoustics AS (OSAC) i Trondheim får nå åtte millioner kroner fra Forskningsrådet til å sluttutvikle en transponder (tag) som kan bidra til å redusere forsøplingen av havet ved at fiskeredskaper gjenfinnes trådløst med hjelp av ekkoloddet ombord i fiskebåten.

Med denne transponderen som tre oppfinnerne i Trondheim har utviklet og kalt PingMe, er det mulig å overvåke, identifisere, posisjonere og spore objekter under vann. PingMe skal festes på eller integreres i utstyr som ønskes overvåket i havet.

Rekkevidde

– PingMe vil ha en rekkevidde på minimum 500 meter, og den skal være utformet slik at den kan overleve fem år i sjøen uten å måtte tas opp for bytte av batteri eller annet, forklarer prosjektansvarlig Tone Berg i OSAC til Lofotposten.

Til forskjell fra de fleste transpondere utnytter denne energien i det innkommende signalet, og krever derfor ikke store batterier som energikilde. For å kunne finne igjen transponderen PingMe som er festet til et fiskegarn, trengs det et ekkolodd/sonar som sender og mottar lydsignaler, og som registrerer og gir beskjed hvis en slik tag identifiseres i sjøen under fartøyet. Spesial-software for denne PingMe-løsningen tenkes implementert som en modul i standard utstyr på fiskebåter.

Spøkelsesfiske

Hovedmarkedet vil i første omgang være fiskeriene, med intensjon å kunne spore tapte garn, teiner og linebruk.

Fiskegarn har lang levetid og gjør derfor stor skade på marint liv når de kommer på avveie.

Spøkelsesfiske tar også hvert år livet av tusenvis av hummer og krabber på grunn av tapte teiner – eller teiner som glemmes.

Det var imidlertid et sylskarpt undervannsfoto av en uheldig havskilpadde, fullstendig innviklet i grønt fiskegarn, som fikk SINTEF-forsker og nå medgründer Tone Berg til å grøsse – og ta fatt i problemstillingen.

– Tapte fiskeredskaper utgjør en stor del av plastforurensningen i sjøen, og vi håper at produktet vårt vil kunne bidra effektivt i kampen mot den økende marine forsøplingen, sier Tone Berg.

Hun sier at det å gjenfinne fiskebruk også har en stor økonomisk betydning for fiskerne.

Lofotvenn

Odd Trandem, som i mange år har vært forsker ved NTNU i Trondheim, og blant annet har vært med å utvikle den første norske mobiltelefonen, er en ekte lofotvenn, og har familie i Svolvær.

Han sier til Lofotposten at dette med å gjenfinne fiskegarn og annet fiskebruk er et viktig framskritt for et renere hav i framtida, og for å få redusert spøkelsesfisket.

I samarbeid med forskere ved SINTEF Digital skal konseptet videreutvikles for å forbedre anvendelighet og rekkevidde.