Vått terreng og dårlig sikt gjorde returen mer utfordrende enn klatrerne syntes var trygg. De valgte å be om hjelp ved 9-tida onsdag morgen. Da hadde de vært på tur siden tirsdag ettermiddag.

- De var uheldige, men burde kanskje hatt litt mer utstyr med seg, konkluderer Thommy Dahl Olsen i etterkant av hendelsen.

Les en av klatrernes egen beskrivelse av turen i dette intervjuet:  – Vi er lettet og takknemlige!

Stoppet av dårlig vær

Svolvær Alpine Redningsgruppe rykka ut til området for å bistå, men operasjonen ble stoppa av det dårlige været. Hensynet til sikkerhet for redningspersonellet måtte veie tyngst.

På grunn av dårlig sikt var det uaktuelt å bruke Sea King redningshelikopter. Dermed var det bare en ting å gjøre: Vente og følge med på været.

Våte, kalde og sultne

De to klatrerne kommuniserte med politiet via tekstmeldinger, som ble sjeldnere ettersom batteriet ble tappa for strøm. Ved 14-tida opplyste politiet til Lofotposten at klatrerne meldte at de var våte, kalde og hadde lite mat og drikke igjen etter et døgn på tur.

Da det gikk mot kveld, ble det anslått at temperaturen var 4–5 grader der klatrerne sto fast.

Gjorde flere forsøk

Røde Kors plasserte ut personell som overvåka værsituasjonen. Ved 19-tida gjorde Sea King et første forsøk på å komme til klatrerne, men skydekket forpurra forsøket.

Utover kvelden ventet både helikopteret og redningsgruppa på Kalle i håp om at været skulle lette.

Firte ned mat til dem

Klokka 22.20 lyktes helikopterets personell i å fire ned en bag med mat, drikke og en varmeduk til klatrerne.

Det gikk ennå noen timer før operasjonen endelig fikk en god slutt. Klokka 03.10 meldte Hovedredningssentralen i Nord-Norge at klatrerne var blitt løfta uskadde og i god behold ut fra Vågakallen.

– De var uheldige

Thommy Dahl Olsen i Svolvær Alpine Redningsgruppe oppsummerer redningsaksjonen med at «sånt kan skje».

– Været i Lofoten kan være uforutsigbart. De to klatrerne la ut på tur og stolte på yr.no, men de var uheldige og været ble verre enn antatt, sier Dahl Olsen.

– Slik forholdene var, var det vanskelig for oss å gjøre noe tidligere, uten å sette oss selv i fare, legger han til.

For lite utstyr

Dahl Olsen sier det er liten tvil om at det var dyktige klatrere som forserte den krevende veien opp til Vågakallen, men han bemerker at de hadde for lite klatreutstyr med seg i og med at de kun hadde ett tau.

– Med kun ett tau, kan man få problemer med å komme seg ned, sier han.

Les også: Været gjør redningsaksjon vanskelig. To klatrere sitter fast i Vågakallen.

 

Slik oppdaterte Lofotposten onsdag kveld:

Oppdatert 19.15: Sea King har gjort et første forsøk på å komme til klatrerne, men skydekket forpurret forsøket. Helikopteret er i området for å være klar hvis muligheten byr seg.

Oppdatert 20.25: Det er fortsatt mye skyer i fjellet, men været er meldt å lette i løpet av kvelden. Både Sea King og Svolvær Alpine Redningsgruppe er på Kalle og venter på klarsignal til å gå opp og hente de to klatrerne.

Oppdatert 21.40: Redningshelikopteret gjør et siste forsøk, før det flyr tilbake til basen i Bodø. - Meteorologen melder at skydekket skal lette rundt klokken 01-02 natt til torsdag. Da håper vi å komme til, sier Wangsvik. Klatrerne overnattet i fjellet, og skal ha godt med utstyr. Ifølge politiet er begge erfarne klatrere.

Svolvær Alpine Redningsgruppe samlet seg tidlig onsdag kveld på Kalle, for å være klare hvis sjansen byr seg.

- Klatrerne har vært fri for mat og drikke en stund. Vi har sendt en bag med mat, drikke og en jervenduk med helikopteret. Vi håper de skal klare å fire eller kaste den ned til klatrerne, sier Thommy Dahl Olsen.

Oppdatert 22.20: Sea King lyktes med å få ned en bag med mat, drikke og en jervenduk til klatrerne. Bagen hang i et tau under helikopteret, som nå har returnert til Bodø.