Gå til sidens hovedinnhold

Vågan Eiendom Kf - la kommunedirektøren få makta eller beholde den selv?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg begynte i jobben som renholder i det kommunale foretaket (kf) var det rett før det ble et kf. Da var Tommy Stensvik en av dem som kjempet for at det skulle bli et Kf. Jeg har vært plasstillitsvalgt (til sammen 12 år) har også sittet som ansatterepresentant i styret vårt i 2 perioder (til sammen 8 år). I løpet av de årene er jeg blitt godt kjent med Vågan Eiendom kommunalt foretak (VEkf).

Jeg har sett utviklingen, hvor vi er en sammensveiset gjeng som gjør det beste ut av hver situasjon vi kommer i. Vi hadde ikke holdt på så veldig lenge før vi fikk beskjed om å kutte 1 million kroner på renhold. Ifølge noen Kostra-tall var visst det rett å gjøre. Synd for noen at jeg hadde som plasstillitsvalgt akkurat vært på kurs og lært om Kostra-tall. Det ble noen mailer til daværende ordfører hvor jeg meddelte at det var synd han var blitt feilinformert av rådmannen. Resultatet ble at VEkf skulle kutte 1 millioner kroner, så fikk vi fordele kuttet som vi ville. Etter hvert ville Tommy legge ned kf'et, men fikk ikke medhold blant politikerne.

Når det ikke gikk, skulle vi samlokaliseres med Brann og teknisk etat. Husker jeg sa til vårt verneombud dette er snikinnføring av oppløsning av kf 'et. Ikke alltid hyggelig å ha rett.

Vi har fått mindre og mindre penger (overføringer) og flere oppgaver. Må si vi har vært dyktige som har fått til det vi har fått til. At vi tar så godt vare på hverandre er med på å få folk til å være i jobben. Vi tar vare på de svake i samfunnet. De er med på å subsidiere gratis halleie, hvorfor skal de det?

Privatisering har jeg som renholder alltid hatt i bakhodet (desverre). Men som en avdeling i kf'et vet de som har ansvaret hvor viktig jobb vi gjør, og hvor mye verdt det er å ha det i egen regi. Jeg vet hva jeg snakker om som kjenner til VEkf på innsiden og utsiden og som har stått på de ansatte sin side.

Jeg vet Fagforbundet i utgangspunktet ikke liker et KF fordi dem mener det da lett blir et AS, men kjære vene, skal man ikke lytte til de ansatte? Det er tross alt de som kjenner til hverdagen. Hva kan man spare på å legge det ned? Styrehonoraret?

Jeg ser ikke noe annet, for vi har fortsatt de samme oppgavene. Hvis dere mener enkelte gruppe mennesker skal ha særordninger (tenker på Rødt og Eline Øvre) må dere bare få det politisk vedtatt så forholder vi oss til det. Felles vakttelefon med teknisk? Hvordan har dere tenkt at arbeidsoppgavene skal gjennomføres uten at det er folk på vakt som kan jobben?

Tenk om dere kunne vært tøffe nok til å gå imot kommunedirektørens innstilling og gitt overføringer som dere kunne vært stolte av. Sett at Vågan kommune har forståelse av hvordan man skal drifte byggene og arbeidsplassene. Dessverre ser jeg ikke at det skal lønne seg å oppløse kf'et. Dere sparer ingenting. Vi blir fortsatt ikke privatisert. Ber en bønn om at dere lytter til de ansatte og politikere som sitter i styret.

Kommentarer til denne saken