Tilhenger, stor bobil og buss må betale ekstra for parkering

Her er den klassiske med at bobilen står med hekken inn på fortauet, sier parkeringsvaktene Victoria Møller og Laila Nessø. Da vanker det 900 kroner i forelegg etter veitrafikkloven.

Her er den klassiske med at bobilen står med hekken inn på fortauet, sier parkeringsvaktene Victoria Møller og Laila Nessø. Da vanker det 900 kroner i forelegg etter veitrafikkloven. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Bruker du mer enn en oppmerket parkeringsplass, så er regelen at du også må betale for to, eller flere.

DEL

Det hyggelige med parkeringsordningen er at de to første timene på betalparkeringen til Vågan kommune er gratis.

Og den andre gode nyheten er at dersom du både har bil og tilhenger, så trenger du kun registrere bilen med app eller lapp fra automat når du skal stå gratis med bil og henger inn til to timers varighet.

Her praktiserer både kommunen og private parkeringstilbydere i Vågan samme regel som resten av landet.

Betale for begge

Det som mange ikke vet, er at skal du stå ut over to timer med bil og campingvogn, annen tilhenger eller båthenger, så må du registrere begge kjøretøyene fra parkeringen starter. Dette fordi du opptar to plasser som begge er avgiftsbelagte, og det betyr at man skal betale avgift for begge plassene.

Her står bobilen til venstre inn på alle fire parkeringsfelter, og må betale for fire plasser. Bobilen til høyre skal betale for to plasser.

Her står bobilen til venstre inn på alle fire parkeringsfelter, og må betale for fire plasser. Bobilen til høyre skal betale for to plasser. Foto:

– Dette er et forhold som har vært omtvistet, og som allerede er avklart i den nasjonale parkeringsklagenemnda. Dette er derfor en regel som Vågan kommune og andre følger i hele landet, bekrefter leder Svein Erik Skjønnås i parkeringsavdelingen i Vågan kommune til Lofotposten.

Innenfor feltet

– Det fører må passe på er at bil og tilhenger står innenfor to konkret oppmerka parkeringsfelter. Står man slik at man opptar tre eller flere felter, så må man betale for alle. Har man kun betalt for en eller to, blir det ilagt parkeringsgebyr for de øvrige.

Også bobiler som er så lange at de tar mer enn ett parkeringsfelt, må betale for to selv om man bare bruker en del av det andre parkeringsfeltet.

Busser som er så lange at de tar tre parkeringsfelter, må betale for tre plasser.

Fortauet

Det er viktig å stå innenfor oppmerket parkeringsfelt, uansett. Står man med henger, bobil eller buss ut over oppmerket plass, og for eksempel beslaglegger deler av et tilgrenset fortausområde eller gangfelt, så er parkeringen ikke lovlig i henhold til veitrafikkloven. Forelegg for å parkere på fortau eller gangfelt er 900 kroner.

Her er den klassiske med at bilen står med fronten delvis inn på fortauet. Da vanker det 900 kroner i forelegg etter veitrafikkloven.

Her er den klassiske med at bilen står med fronten delvis inn på fortauet. Da vanker det 900 kroner i forelegg etter veitrafikkloven. Foto:

To betalinger

– Regelen er altså at skal man stå lenger enn tiden som er anvist for gratis parkering med bil og henger, så må man betale for to parkeringer på automaten, og legge begge betalinger synlige i bilens vindu slik at våre serviceverter ser at det er betalt avgift for begge plasser, sier Skjønnås.

Parkeringsautomaten på Amfi Svolvær må benyttes når man tar to eller flere felt i bruk.

Parkeringsautomaten på Amfi Svolvær må benyttes når man tar to eller flere felt i bruk. Foto:

– Ennå fungerer ikke appene automatisk for parkering av både bil og henger, eller for bobiler som krever to plasser, så inntil videre må disse førerne betale på automat for å stå lovlig lenger enn to timer på betalparkeringer i Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær, opplyser byvert Laila Nessø og Victoria Møller til Lofotposten.

Står man parkert med bil og henger i tidsbegrenset lovlig område ellers i bygatene, for eksempel på en times gratis parkering, så må både bil og henger stå lovlig parkert. Står man lovlig med bilen, men ulovlig med henger, vanker det likevel forelegg.

Artikkeltags