Taxi-sjåfører på hjertestarter-kurs: - Vi mener dette kan hjelpe samfunnet

Mandag ettermiddag var flere sjåfører i Vågan Taxi på kurs for å lære seg å bruke hjertestarterne flere av drosjene nå har fått installert.

DEL

Tidlig i 2018 gikk Vågan Taxi og lokallaget til Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL) sammen for å utstyre kommunens drosjer med hjertestartere. Så langt er det blitt installert hjertestarter i seks av ni biler. De håper at de resterende tre bilene vil ha hjertestarter på plass i løpet av kort tid, og på sikt skal også bygdedrosjene få apparatet installert.

Vestvågøy Taxi har gjort det samme.

Mandag var flere av sjåførene på kurs med Jack Lockert i Vertikal Helse for å lære seg å bruke hjertestarterne.

– Vi mener dette kan hjelpe samfunnet. Vi har alltid biler på vakt i byen, og på kveldstid er vi fem-seks biler som kjører. Folk kjenner oss og vet telefonnummeret vårt. Vi kan ringes om det er nødvendig, forteller leder i Vågan Taxi, Jørgen Tønseth.

Tønseth sier de kan bistå leger som er på vakt, og at dette er ment som et tilbud til hele kommunens befolkning.

– Vi kan være med på å gi lett tilgang til hjertestarter. Befolkningen skal være klar over at vi kan hjelpe til om det er nødvendig. Hjertestarterne er smarte og forteller selv hva man skal gjøre. Likevel synes vi det er lurt å ha et lite kurs, slik at man unngår å bli veldig stresset og må starte fra «scratch» om man havner i en situasjon hvor man må bruke den. Hjertestans er noe som kan ramme både store og små, uansett om man har et sykdomsbilde. Vi synes dette er en god ide, sier Tønseth.


Artikkeltags