Gå til sidens hovedinnhold

Får pris for innsats for barn og foreldre: - Vi er heldige som bor i en kommune som har valgt å satse

Artikkelen er over 3 år gammel

Vågan kommune har fått prisen "Årets DUÅ-organisasjon 2018".

Lavere stressnivå i familier, mer positivt forhold mellom barn og voksne, reduserte adferdsvansker er noen av effektene som sies å komme fra å være med i "De Utrolige Årene" (DUÅ), et program fra USA finansieres av Helsedirektoratet og handler om voksne og barn opp til 12 år.

Gjennom deltakelse på kurs kan både foreldre, og de som jobber med barn lære hvordan man kan bryte mønstre som er vanskelige i hverdagen eller forebygge at vansker får utvikle seg.


Lokale eksperter får ros

Vågan kommune har i 14 år brukt De utrolige Årene i barnehager, og neste år er planen at programmet også skal inn i barneskolen. Kommunen kjører også gruppesamlinger for foreldre.

Programmet drives fram av lokale, sertifiserte gruppeledere som ifølge juryens begrunnelse har vist et "glødende engasjement for De Utrolige Årene, de viser dyp forståelse for det faglige innholdet, og stor glede, kreativitet og entusiasme i arbeidet. De alltid godt forberedte til veiledningene, og stiller alltid med opptak og klare, gode problemstillinger".

Fornøyd med kommunen

- Dette var veldig overraskende og overveldende. Det er rørende å bli satt pris på. Vi er heldige som bor i en kommune som har valgt å satse så mye på dette. Vi har gjort en undersøkelse i barnehagene, og den viser at de er veldig fornøyd med programmet, men det er klart at et stort program som dette krever at vi må hjelpe til og vedlikeholde videre, sier Solvi Laupstad som jobber som pedagogisk rådgiver i Vågan kommune.

Gruppelederne i kommunen har laget en rapport basert på evalueringer fra deltakerne og har analysert resultatene på en slik måte at de er svært nyttige for programmet videre. De som deler ut prisen setter følgende merkelapp på rapporten: "Imponerende".

Smitteeffekt

Prisen ble onsdag utdelt på fagdagen til De Utrolige Årene som ble var en del av Barn og Unge Kongressen 2018 i Bergen, og Hege Lesteberg, Solvi Laupstad, Trine Arntsen og Marit Helgesen mottok prisen på vegne av kommunen.

Trine Arntsen og Marit Helgesen ved Familieenheten jobber med foreldredelen av programmet og arrangerer kurs for foreldre.

- Det er en fordel at vi har hatt foreldreprogrammet såpass lenge, det gjør at det er mange av foreldrene som snakker "samme språket" som de ansatte i barnehagene. Vi ser også at det smitter over i skolen, fordi vi har holdt på så lenge, og at det vil være naturlig å få programmet inn i skolen også, sier Hege Lesteberg.

- Vi har hørt fra skolen at de merker at barna har gått i en De Utrolige Årene- barnehage, sier Solvi Laupstad.

DUÅ ble først omtalt i stortingsmeldinga "Resept for et sunnere Norge" i 2002 og inngår i Regjeringens Strategiplan for barn og unges psykiske helse fra 2004)

(Sitatene i saken er hentet av Veronica Helle som jobber i RKBU Vest og Uni Research Helse som var medarrangør på fagdagen)


Kommentarer til denne saken