Line Ellingsen fra Ellingsen Seafood i Vågan i Lofoten ble nå i oktober plukket ut som en av Nord-Norges beste representanter for vekstskaperne i landsdelens næringsliv.

Hun var eneste kandidat fra fylket Nordland som nådde opp til landsdelsfinalen forleden, mens Troms hadde tre sterke kandidater med.

Arrangøren

– Dette var fjortende året på rad hvor EY Entrepreneur Of The Year (EOY) gjennomgår samtlige norske selskaper i jakten på den beste vekstskaperen, forteller John Giæver, som er ansvarlig for EY region Nord.

Ernst & Young har kartlagt 298 kandidater fra de tre nordligste fylkene før finalen, og Skrova gikk til topps.

Ernst & Young

Det er selskapet Ernst & Young som hvert år kårer landets fremste vekstskaper.

Torsdag var det regionfinale i nord, der det ble klart at det er Line Ellingsen fra Skrova og Lofoten som skal representere landsdelen i den nasjonale finalen i Oslo den 24. november.

Dermed var det klart at det ble Nordland fylkes eneste kandidat som stakk av med seieren i region Nord, og hun skal konkurrere mot 11 andre kandidater i finalen i Oslo i november.

Begrunnelsen

John Giæver sa under kåringen torsdag at Ellingsen Seafood har røtter tilbake til 1947, da firmaet ble etablert av Karsten J. Ellingsen på Skrova.

Selskapet driver innen fiskeri og oppdrett, hvor laks utgjør 90–95 % av omsetningen.

Administrerende direktør Line Ellingsen har jobbet i selskapet fra hun var åtte år gammel, og er i dag en av landsdelens største kvinnelige næringslivsprofiler, skriver Ernst & Young i begrunnelsen sin.

Ros til Line

– Hun har utmerket seg for sitt engasjement for lokalsamfunnet, bransjen og ikke minst sine medarbeidere.

– Line har tatt vare på og videreført ønsket om å teste ut nye løsninger, og hele tiden fornye seg. Og hun har et sterkt ønske om å være med å løse de framtidige utfordringene som bransjen står overfor, heter det videre i jurybegrunnelsen.

Internasjonal finale

Den som vinner den nasjonale finalen, representerer Norge i den internasjonale finalen der hele 60 nasjoner deltar i Monaco neste sommer.

Giæver sier han mener Norge trenger folk som Line Ellingsen for å drive fram et levedyktig og lønnsomt arbeidsliv.

– Med EY Entrepreneur Of The Year ønsker vi å løfte fram disse hverdagsheltene, som ofte legger inn usedvanlig mye arbeid for å skape usedvanlige resultater, sier John Giæver.

Line Ellingsen

Selskapet fikk et resultat på 82 millioner i overskudd i fjor.

– Dette var kjempeartig, og jeg føler at det blir gjort stas på meg og firmaet. For dette er ikke en pris jeg alene har del i, men som hele firmaet står bak.

– Jeg deler derfor æren med Ellingsen Seafood sine ansatte, sier en glad bedriftsleder til Lofotposten dagen etter kåringen.

Hun sier at firmaet ikke bare er relatert til oppdrettsvirksomheten, selv om den har en meget sentral plass.

Man driver også med eiendomsutvikling, og ikke minst er dette synlig på Vorsetøya i Svolvær i disse dager, der Lofotkraft har flyttet inn i nybygget med hele administrasjonen sin, eid nettopp av datterselskapet Svolvær Ellingsen Eiendom AS.

Men selskapet Ellingsen Seafood Holding driver også med hvitfisk i økende grad, og man har fortsatt den tradisjonelle kvalkjøttproduksjonen i sesongen vår og sommer, som Skrova alltid blir forbundet med.

– Jeg gleder meg selvsagt til å representere landsdelen på finalen i Oslo, men vet at det er 11 sterke utfordrere fra landet ellers der. Det er det gøy at jeg som Nordlands kandidat rakk så langt, sier en glad Line.

Arrangøren

EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år de fremste vekstskaper i mer enn 60 land, og er med det verdens største vekstskaperprogram. Man er nå inne i sitt 14. år i Norge og blir arrangert for 29. gang internasjonalt.

EY Entrepreneur Of The Year fokuserer på enkeltpersoner i vekstselskapene. For å bli kåret til EY Entrepreneur Of The Year må man ha entreprenørånd, evne til å drive lønnsomt og tenke nytt, ha internasjonale mål samt personlig integritet og påvirkningskraft. Videre må vedkommende ha eierinteresser og inneha en ledende stilling i et selskap som kan vise til gode økonomiske resultater og vesentlig vekst i omsetning og arbeidsplasser.

Minimumskravet for deltakelse er 20 millioner kroner i omsetning og minst 20 ansatte.