– På tide med en ny behandling

– Kan si klart og rungende nei: Torgeir Selboe og Vågan SV tok i kommunestyret mandag opp ny behandling i kommunestyret om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det får han, 21. november kommer debatten opp på nytt.Foto: Øystein Ingebrigtsen

– Kan si klart og rungende nei: Torgeir Selboe og Vågan SV tok i kommunestyret mandag opp ny behandling i kommunestyret om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det får han, 21. november kommer debatten opp på nytt.Foto: Øystein Ingebrigtsen

Artikkelen er over 3 år gammel

I november skal politikerne i Vågan igjen ta stilling til spørsmålet om konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten.

DEL

I mandagens kommunestyremøte i Vågan tok Torgeir Selboe (SV) opp saken og viste til oppslaget i Lofotposten der ordfører Eivind Holst (H) som en av 17 ordførere i Nordre Nordland og Sør-Troms skrev under på et krav om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Holst viste da til at han handlet i tråd med gjeldende vedtak i Vågan kommune.

Les også: Vågan-ordfører alene om å gi oljestøtte

– «Kapitalt uenig»

Og sist gang saken ble behandlet i Vågan var i 2010. Torgeir Selboe mener nå det er på tide med en ny behandling av det omstridte spørsmål om konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i regionen.

– Det er en del år siden kommunestyret i Vågan behandlet denne saken og det har rent mye vann i havet, mye olje og småplast også. Jeg tror det er på tide at kommunestyret får anledning til å si noe om denne saken på nytt, sa Selboe i et spørsmål på tampen av kommunestyrets møte mandag.

Han slo også fast at han var «kapitalt uenig» med ordføreren i saken, og mener man kan si nei til både virksomheten og konsekvensutredningen.

– Vi har mer enn nok kunnskap til å si et klart og rungende nei til den type virksomhet, sa han og pekte blant annet på bekymring for miljøet, fiskeriene og merkevaren Lofoten.

– Jeg skjønner ikke at folk er villige til å gamble med den i det hele tatt, sa SV-politikeren.

Debatt i november

Ordfører Eivind Holst slo med fast at saken kommer opp på nytt i Vågan. Rådmannen får i oppdrag å ha et saksframlegg klart til møtet 21. november

– Dette blir et tema i kommende stortingsvalg og det vil være formålstjenlig med et vedtak som er nyere enn 2010 i denne saken, sa Holst.

Holst minnet om at han skrev under på et helt likt opprop i 2012 under opptakten til forrige stortingsvalg.

Han viste også blant annet til at verdens energibehov vil måtte være avhengig av karbonbaserte materialer i mange år framover, og at man i Norge har en fornuftig forvaltning og fordeling av verdiene fra oljen.

– Olje og gass forurenser betydelig mindre enn kull. Jeg mener at vi ikke har råd til å si nei til å konsekvensutrede våre områder, sa Holst og la også vekt på at oppropet han har skrevet under på går inn for konsekvensutredning.

– Vi ber ikke om at det startes en olje- og gassutvinning, og siktet også til standpunktet til Høyre i saken.

Våganordføreren trakk også fram den store andelen marine næringer og serviceindustri i kommunen, og viste til at man ikke bare tar særhensyn til fiskeri og sjømat.

– Vi er nødt til å tenke på balansen også her i Vågan, her har vi næringer som kan nyte godt av det hvis det blir igangsatt aktivitet.

Artikkeltags