– Vi ønsker å gjøre et løft for folkehelsen blant en av de mest inaktive gruppene

Grenseløs idrettsdag: Dette bildet er fra idrettsforbundets landsdekkende konsept for aktivitetsdag for funksjonshemmede i oktober i fjor. Bildet er tatt i Mørkvedhallen i Bodø.Foto: Privat

Grenseløs idrettsdag: Dette bildet er fra idrettsforbundets landsdekkende konsept for aktivitetsdag for funksjonshemmede i oktober i fjor. Bildet er tatt i Mørkvedhallen i Bodø.Foto: Privat

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Hvis kommunene blir med på dette har de mulighet til å skape helsefremmende aktivitet som innvirker på sosial, fysisk og psykisk helse for personer med funksjonsnedsettelser.

 Det sier Stine Wike, som er prosjektleder for tur- og treningskompis-konseptet i Nordland Idrettskrets.
– I løpet av høsten ble det inngått et samarbeid mellom Nordland Idrettskrets (NIK) og Forum for Natur og Friluftsliv (FNF) og Valnesfjord Helsesportsenter (VHSS), og det ble besluttet å kalle prosjektet for «Tur- og treningskompis», forklarer Wike.

– Ønsker å gjøre et løft

Konseptet sikter mot å skape mer aktivitet i støttekontaktordningen ved å kurse støttekontaktene i idrett og friluftsliv.
– Erfaringer viser at det ofte blir mye kaffe- og kinobesøk, samt innesittende aktiviteter. Vi ønsker å gjøre et løft for folkehelse blant en av de mest inaktive gruppene, fortsetter prosjektlederen.
Prosjektets hovedmål er å gi personer med bistandsbehov anledning til å oppleve en mer aktiv og meningsfull hverdag gjennom fokus på den enkeltes muligheter, ønsker, drømmer og behov.
– Rett før jul fikk vi den gledelige nyheten om at Gjensidige stiftelsen støtter prosjektet med 300.000 kroner i året over en treårsperiode. I tillegg har vi søkt Nordland fylkeskommune om midler, som vi nå har fått, forteller hun.

Stort potensial

For kort tid siden var hun på besøk i Vestvågøy og Vågan for å presentere prosjektet. Hun mener det ligger et stort potensial for økt sosial, fysisk og psykisk helse blant brukerne, også her i Lofoten.
– Dette er en genial ordning. Kommunen lønner personer til å bistå med individuelt tilpasset støtte til de som trenger det gjennom støttekontakttjenesten, men erfaringen er støttekontaktene opplever at de ofte blir overlatt til seg selv. Erfaringer viser at støttekontaktene ønsker mer oppfølging i sitt arbeid som støttekontakt, og gjerne litt tips til hva de skal gjøre sammen med brukeren. Dette ønsker vi å gjøre noe med.
Hvem passer det for?
– Det passer for alle som ønsker å gjøre en innsats for noen andre. Man trenger ingen spesiell kvalifikasjon for å være tur- og treningskompis, men du må ha et ønske om å være i friluft eller drive med en aktivitet sammen med en som trenger litt hjelp til å komme seg ut. Man trenger ikke kompetanse om trening. Det handler om å gjøre en aktivitet i fellesskap, understreker hun.
Tur- og treningskompis-kursene blir arrangert for kommunene, og gjennomført kurs gir kompetanse til å jobbe som tur- og treningskompis.

– Vi er veldig positive

Øyvind Strand, enhetsleder for habiliteringstjenesten i Vågan, forteller at Vågan kommune stiller seg positive til prosjektet, og at målet er å starte opp kurs før sommeren.
– Jeg har undersøkt litt gjennom sammenlignbare kommuner. Resultatene viser seg å være veldig positive, og vi ønsker å satse på dette. Vi har hatt planleggingsmøte internt i kommunen, og ønsker å gå for dette, forteller Strand.
Kursene vil bli gjennomført i Kabelvåg og Svolvær.
Er behovet stort for å utvikle et slikt system?
– Behovet for råd og veiledning er alltid til stede for dem som er støttekontakter. Dette kan hjelp med å lage et strukturert fokus samtidig som vi flytter fokus fra innendørsaktiviteter til utendørsaktiviteter.
Er aktivitet og friluftsliv prioritert inn i støttekontaktordningen i Vågan i dag?
– Det kan alltid bli bedre. Vi ønsker helt klart å øke fokuset på det, avrunder enhetslederen.
Flakstad og Værøy har også signalisert at de ønsker å være med på prosjektet.

Artikkeltags