Oppfordrer alle til å ta HPV-vaksine

Gratis tilbud: Ledende helsesøster Maria Nyheim og kommuneoverlege Jan Håkon Juul oppfordrer alle kvinner som ikke har tatt HPV-vaksinen, nå om å benytte seg av det gratis tilbudet. Foto: Synne Mauseth

Gratis tilbud: Ledende helsesøster Maria Nyheim og kommuneoverlege Jan Håkon Juul oppfordrer alle kvinner som ikke har tatt HPV-vaksinen, nå om å benytte seg av det gratis tilbudet. Foto: Synne Mauseth

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå får kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksine.

DEL

Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6–12 måneder, og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Beskytter mot fire virus

Infeksjon med humant papillomavirus (HPV) er svært vanlig blant personer som er seksuelt aktive. Kvinner som får en vedvarende HPV-infeksjon kan på sikt utvikle livmorhalskreft, en krefttype som årlig rammer 300 kvinner i Norge, hvorav mellom 65 og 100 dør av sykdommen.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul forteller at HPV-vaksinen beskytter mot fire typer HPV-virus hvorav to av dem er de to typene som oftest gir livmorhalskreft.

– Vaksinen styrker immunforsvaret, og øker sannsynligheten for å ikke få livmorhalskreft betraktelig, sier Juul, og legger til;

– Den er ikke skadelig, og kan kun gi lette bivirkninger hos enkelte.

Engstelse

Som ledende helsesøster ved Vågan helsesøster- og jordmortjeneste, er Maria Nyheim daglig i kontakt med mange unge jenter. Hun opplever at det er mye engstelse rundt det å ta celleprøver, samt rundt eventuelle celleforandringer. Nå håper hun at HPV-vaksinen kan være med på gjøre unge jenter mindre bekymret, og at tilbudet etter hvert vil utvides.

– Jo flere som benytter seg av dette gratistilbudet, jo større er sjansen for at tilbudet vil bli utvidet etter hvert. Da vil Folkehelseinstituttet kunne se at det er behov for et slikt tilbud. Dette kan igjen være starten på at gutter også får tilbudet. sier Nyheim.

Oppfordrer

Nå oppfordrer kommuneoverlegen og ledende helsesøster alle kvinner i den gitte aldersgruppen til å vaksinere seg. Kvinner født etter 1997 har fått tilbud om vaksinen i syvende trinn gjennom skolen, men Nyheim oppfordrer de som ikke benyttet seg av tilbudet da, om å gjøre det nå.

Jul og Nyheim forteller at HPV-vaksinen kan gi beskyttelse også hos dem som har deputert seksuelt, og anbefaler alle kvinner som ikke har fått vaksinen, om å ta den.

Tilbudet lokalt organiseres ved Helsestasjonen i Vågan, og hit kan kvinner henvende seg for å få tatt vaksinen.

Artikkeltags