Sten har hatt fantomsmerter i 19 år: Nå har han vært prøvekanin for stor operasjon

Sten Hansen forklarer at nevrokirurgen har gått inn i nakken hans og åpnet opp seks ryggvirvler, gjort rundt femti lesjoner og behandlet nervetrådene hans. Operasjonen skulle i utgangspunktet ta seks timer, men Hansen ble liggende på bordet i ti.

Sten Hansen forklarer at nevrokirurgen har gått inn i nakken hans og åpnet opp seks ryggvirvler, gjort rundt femti lesjoner og behandlet nervetrådene hans. Operasjonen skulle i utgangspunktet ta seks timer, men Hansen ble liggende på bordet i ti. Foto:

Sten Hansen fra Laukvik har vært prøvekanin for omfattende operasjon. For første gang på 19 år har han ikke hatt smerterier i arma på flere dager.

DEL

Sommeren 2000 var Sten Hansen fra Laukvik utsatt for en ulykke. Han kjørte motorsykkel og traff en bil som rygga ut på veien rundt en sving. Det resulterte i to måneder på sykehuset, en kollapset lunge, knuste tenner og lammelse i venstre arm fra skulderen og ned.

Allerede fra første dag etter ulykken har Hansen hatt såkalte fantomsmerter i venstre arm. Han har ikke hatt følelse i armen, men har fortsatt hatt smerter i den.

– Noen ganger kjennes det ut som om noen knekker armen min på flere plasser. Andre ganger er det som om noen river meg i fingrene og sliter ut neglene mine, sa han til Lofotposten i mars 2017.

Les også: Sten har slitt med smerter i 17 år. Nå øyner han håp etter nevrokirurgi.

Prøvd det meste

Siden ulykken har han prøvd det meste for å bli kvitt fantomsmertene – blant annet smertestillende, hypnose, operasjoner og ryggmargsstimulering. Alt uten hell.

Denne uka ble Hansen lagt inn på Rikshospitalet i Oslo, og tirsdag sto en DREZ-operasjon for tur. Da Lofotposten snakker med han over telefonen torsdag, er Hansen ved godt mot.

– Underarmen er 100 prosent smertefri, og selve handa er 80 prosent smertefri. Hvis dette er det endelige resultatet er det helt fantastisk, sier Hansen.

Hansen forklarer at nevrokirurgen har gått inn i nakken hans og åpnet opp seks ryggvirvler, gjort rundt femti lesjoner og behandlet nervetrådene hans. Operasjonen skulle i utgangspunktet ta seks timer, men Hansen ble liggende på bordet i ti. Dette er første gang en slik operasjon utføres i Norge, og Hansen har vært prøvekanin.

– Kirurgen sa at det er utrolig sjeldent at de åpner seks ryggvirvler. Det er en stor operasjon med andre ord, og jeg vet at jeg har mange tunge uker foran meg for å få tilbake styrken i kroppen.

Les også: Sten har så vondt i armen at han melder seg som prøvekanin for ny type operasjon

Stor risiko

På forhånd visste Hansen at operasjonen hadde mange risikoer knyttet til seg. Han kunne blant annet ha blitt lam i venstre fot.

– Det første jeg kjente på etter å ha våknet opp var venstre fot. Jeg klarte heldigvis å løfte den, og følelsen var som den skulle, sier Hansen, som naturlig nok er noe mørbanket i kroppen etter operasjonen.

Torsdag klarte han for første gang å stå.

– Fysioterapeuten har vært her, og det gikk over all forventning. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare å stå. Allerede i morgen skal vi prøve å gå litt, forteller Hansen.

Han vet ikke hvor lenge han blir værende på Rikshospitalet, eller hvor lang tid det vil ta å komme seg etter operasjonen. Om ei smertefri arm er resultatet, spiller det uansett ikke så stor rolle for Hansen.

– Jeg har hatt smerter i arma i 19 år, og for første gang føler jeg at de er dempet. Jeg har ikke hatt en eneste smerterie i arma siden operasjonen, og det føles helt herlig!

Artikkeltags