– Se, peker Gunnar Skjeseth fra Lofoten Explorer på kartet, – og viser hvor det første stoppet er ved noen holmer, hvor vi skal se havørn. Andre stopp pekes også ut, og der skal det være mulig å komme veldig nær ørnene, de bruker å fly rett over båten.

Havørna

Ute på havet i RIB-båten, kan vi konstatere at Gunnar får helt rett. Det er flere tilbydere av havørnsafari i Lofoten, blant annet i Svolvær og Henningsvær, og en tur med en av disse gir deg en meget god sjanse til å komme nær og knipse bilder av flygende ørner. Havørn er for turister i Lofoten kanskje den mest ettertraktede og enkle å finne av fuglene. Vi som bor her synes den er ganske vanlig, men den største ørnen i Europa er et sjeldne syn i andre land.

Andre svært attraktive arter for turister finner vi blant våre vintergjester. Som praktærfugl, gulnebblom og islom. De mindre koloniene med krykkje langs E10 vekker også oppsikt. Og de fleste som kommer til Lofoten for å se på fugler, ønsker også å se en lunde.

Sjeldne

Av og til får vi besøk av fugler som er uvanlige på våre trakter, som isfugl eller en rosenstær. Svanvatnet ved travbanen i Leknes får nesten hvert år sjeldne streifgjester på besøk, mest vadere. Det er alltid lurt å holde øye med nettsiden www.fugler-i-lofoten.no til Norsk ornitologisk forening, Lofoten lokallag og www.artsobservasjoner.no for å holde seg oppdatert på om en sjeldenhet har blitt rapportert.

Les også: Fikk selskap av en delfin

Fuglefotografi

For mange er det ikke nok å se fugler, de ønsker også å fotografere dem. Lofoten byr på gode muligheter, ikke bare for turister, men også for oss som bor her.

De fargerike praktærfuglene kan en for eksempel komme ganske nær ved kaia i havnen i Henningsvær.

Over flatere områder med mye gress, som på Sandøy og Gimsøy, flyr ofte jordugler om sommeren. Noen år kommer det også mange haukugler til øyene våre på høsten. De gjøre fotografene til lags ved å sitte i toppene av trærne eller på polene.

Ryper er i begynnelsen av mai så opptatt av hverandre, at det er ganske lett å ta bilder av dem mens en sitter i bilen langs veien. Det gjelder også horndykkere. En bil er et perfekt fotoskjul. Når du kommer ut av bilen, er fugler vanligvis fort borte.

Les også: Vestvågøys første dvergspett

Objektiv

Selvfølgelig tilbyr fugletårnene som ved Storeidvatnet, Skjerpvatnet og Gårdsvatnet på Grundstad, gode muligheter for å se fugler. Men det blir raskt tydelig at fugler er små og liker å holde avstand. Derfor, jo større objektivet en har med seg, desto bedre. Og dyre teleobjektiver er skarpere enn billige.

Men ikke alle vil eller kan betale 90.000 kroner for et Canon eller Nikon 500mm objektiv – det er jo prisen til en god bruktbil. Heldigvis finnes det alternativer fra andre produsenter som Sigma og Tamron, for eksempel 150-600mm zoomobjektiver, til mye lavere priser.

Denne slags objektiver er ofte veldig store og tunge, og kan til nød håndholdes. 100-400mm eller 70-300mm zoomobjektivene er mye vennligere. Da er trikset å komme nærmere fuglene. Eller enda bedre, la fuglene komme nærmere deg. Men det krever også en god porsjon tålmodighet.

Les også: Glupsk oterunge

Digiscoping

Et billigere alternativ til de store, dyre teleobjektivene, er å fotografere gjennom et teleskop med et kompaktkamera, kalt digiscoping. Gode teleskoper koster også mye penger, men ikke på langt nær så mye som de dyre teleobjektivene – og rekkevidden til et teleskop er lang.

Hvor et 500mm objektiv for eksempel, gir en forstørrelse på 10x, varierer det for et teleskop typisk fra 20x til 60x. Et solid stativ er absolutt nødvendig.

Digiscoping er ikke lett. Det tar tid å fokusere skikkelig. Løpende eller flygende fugler er vanskelige. Men en ørn langt unna på en stein eller en smålom på reiret, vil verre et greit motiv å fange på denne måten. Skal en ta bilder av fugler på reir er dette faktisk den beste måten. Fugler på reir må ikke forstyrres selv om en ønsker seg et nærbilde. Går man for nære, er sjansen stor for at fuglen forlater reiret og eggene blir kalde eller mat til kråkene.

Les også: Spennende kvelder på nattehimmelen

Fjernstyring

Den rimeligste løsningen for å ta fine fuglebilder er å bruke fjernstyring. For nesten alle type kamera kan en finne rimelige fjernutløsere, og til mange kameraer finnes det også gratis mobilapper som kan brukes til fjernstyring.

Enkelte fugler har for vane til å komme tilbake på den samme gren eller stein, fordi den brukes som utsiktspunkt. En steinskvett gjør for eksempel det. Plaser kameraet på et stativ og vent på avstand til fuglen lander på utsiktspunkt sitt. Eller enda enklere: mat fuglene i hagen, plasser kameraet der, og vent bak kjøkkenvinduet med en kopp kaffe til fuglene kommer foran objektivet.

Forresten, fugler kan finne på å bruke et forlatt kamera på stativ også som utsiktspunkt. Da blir det selvfølgelig ikke en brukbar metode.

Vær også oppmerksom på at fugler i begynnelse kan bli skremt bort når kameraet går av på nært hold, men de kan også bli vant til det. Det er deres valg om de kommer tilbake eller ikke.

Mange muligheter

Så, det er flere måter å fotografere fugler på, og innen foto finnes det både rimelige og kostbare løsninger. Det er nok av fuglearter som er morsomme, og som det ikke krever store teleobjektiver å fotografere. 200mm eller 300mm kan være nok.

En fjæreplytt i fjæra om vinteren er ikke spesielt sky, akkurat som sidensvanser som spiser bær om høsten i gatene i Leknes. Og det trenger ikke alltid være spesielle arter, vi har nok flotte fugler rundt oss i hverdagen. Våre hagearter som stær, kjøttmeis og fluesnapper er også takknemlige fotoobjekter, like så måker i havnene.

Det viktigste for alle fuglefotografer å huske, er å ikke forstyrre fuglene. Ikke jag dem bort fra strender, og i hvert fall ikke fra reiret. Hvis dette skjer for ofte, blir det mindre fugler å se i framtiden. Ingen ønsker det.