Russland ga Hopen en svært tøff sesong

VANSKELIG: Daglig leder Aage Eriksen ved Hopen Fisk AS legger ikke skjul på at årets sildesesong har vært tøff for næringen. Foto: Kai Nikolaisen

VANSKELIG: Daglig leder Aage Eriksen ved Hopen Fisk AS legger ikke skjul på at årets sildesesong har vært tøff for næringen. Foto: Kai Nikolaisen

Artikkelen er over 5 år gammel

Aage Eriksen ved sildeprodusenten Hopen Fisk AS mener at årets sesong er en av vanskeligste på mange år for næringen

DEL

Tidligere i år ble det klart at Russland stoppet all kjøp av norsk sild og det russiske markedet var et stort marked for sildeprodusentene. I Lofoten kjøper Lofoten Viking AS på Værøy, Gimsøy Pelagiske AS på Barstrand og Hopen Fisk AS i Hopen sild.
Aage Eriksen er daglig leder ved Hopen Fisk AS og han legger ikke skjul på at det har vært en tøff sesong.
–Det er en kjempevanskelig sesong, det er det ingen tvil om. Prisene på silda har vært historisk høye denne sesongen. Denne høye prisen har vært vanskelig å hente igjen i andre og tredjeleddet, sier Eriksen.

–Hvorfor kjøpes det sild til så høye priser når ikke markedet er villig til å betale?
–Mange kjøpere har inngått langsiktige avtaler som de er bundet til. Kvotene har vært lave i år og blir enda lavere til neste år. Mye av silda går nok på lager for levering til neste år, sier Eriksen.
Han forteller at selv om Russland ikke lenger kjøper norsk sild så har andre marked åpnet seg.
–Russerne kjøper rund sild fra Island og Færøyene. Dette er sild som tidligere har gått til filetmarkedet i Europa. De kjøpe rnå det de trenger fra Norge, men også her sliter næringa med å få tilfredsstillende priser. Kjøperne i Europa har inngått langsiktige avtaler med sine kunder som igjen må reforhandles så dette er ikke enkelt, sier Eriksen.

–Produserer dere rund sild?
–Nei. Vi er den eneste sildeprodusenten i Nord-Norge som produserer marinerte og krydrete produkter av sild. Vi opplever det samme prispresset som de andre, og markedsmessig er det like tøft for oss som de andre, slår han fast.
I løpet av en normal høst så produserer Hopen Fisk AS rundt 12.000 tonn sild. Årets sesong er langt fra normalen.
–Sesongen er ikke helt over og kanskje kan vi klare 7.500 tonn denne høsten, forteller Aage Eriksen i Hopen Fisk AS som har 40 ansatte.
–Hovedgrunnen til at vi kjøper nå er rett og slett for å sørge for at våre lojale og svært dyktige ansatte har jobb. Vi føler at vi rett og slett må holde hjulene i gang selv om det er tøffe tak i næringen for tiden. Jeg har vært mange år i denne bransjen, men må innrømme at slik det når er blitt så røyner det på, avslutter Aage Eriksen i Hopen Fisk AS.

Artikkeltags