Selv om Kabelvågmarkedet og Vestfjordseilasen 2016 er over, så har ikke stedet Kabelvåg lagt inn årene.

Torsdag ettermiddag traff Lofotposten ivrige, unge miljøkrigere som prøvde seg som aktive unge, kreative miljøkunstnere.

Utenfor Galleri Lille Kabelvåg hadde Miljøagentene etablert atelier og samlet seg, da sammen med kunstnere tilknyttet KNIV i Vågan, for å lage kunst av innsamlet plastavfall.

– Vi har vært både i fjæra og hjemme i plastavfallet og samlet råstoff til kunsten vår, sier de unge miljøkrigerne Nathalie (10), Lovna (9), Alva (9), Ella (10) og Kaja (14).

Og både brusflasker, garnringer, spann, poser og annen plastemballasje ble deretter sortert og brukt som råstoff for de unge miljøengasjerte kunstnernes skapende krefter.

– Vi er overrasket over hvor mye plast som finnes i naturen og hjemme i husholdningene. Dette er enormt, ikke minst hvor mye emballasje matvarer og andre varer har i plast. Først nå etter at dette kildesorteres og ikke bare kastes i restavfallet, ser man mengdene, sier de unge miljøagentene.

Kunsten som de skapte torsdag ettermiddag skal stilles ut på standen deres på torget, og dit kommer også forskere fra SALT i Svolvær lørdag for å kåsere om det marine miljøet og plastmengdene som ender opp som mikroplast i havene.

Men den grønne festivalen Kabelvåg Klima Kult er mye mer, også et møte med kunst og design, økomarked, fellesfrokost, bruktmarked, musikk, foredrag, workshop og mer til.

I samarbeid med blant annet NODA (Nordnorsk Design- og arkitektursenter) og KNIV (kunstnerne i Vågan) blir det nye aktører og nye opplevelser.

Kunstnerne Thor Erdahl, Elisabeth Færøy Lund, Maria Gradin, Sylvia Henriksen, Cathinka Mæhlum, Inger Anne Nyaas, Bjørn Tore Stavang og Åsne Wold stiller ut, og kunstverkene som tar for seg klimaspørsmål, er plassert ut i Kabelvågs uterom, og dem må du finne ved hjelp av GPS/kart.

Lørdag er det kveldskonsert på kulturhuset Arbeidern.