Framtiden i våre hender tok i vår kontakt med Vågan Frivilligsentral og kommunen med et ønske om en utstyrsbank.

Gratis utlån

Utstyrsbanken skal låne ut sport- og friluftsutstyr gratis, og er i hovedsak rettet mot barn, ungdom og barnefamilier.

- Det er et fint tiltak, og for oss handler det om forbruksaspektet. Det er mange som har masse utstyr de ikke bruker, og dette kan bidra til at færre kjøper nytt hele tiden. Det er så mye å finne på i Lofoten, og på denne måten kan i tillegg alle ta del i det uavhengig av bakgrunn, sier Emilie Bollingberg i Framtiden i våre hender.

Daglig leder i Vågan Frivilligsentral, Roger Olsen, har tatt forslaget i mot med åpne armer.

- Dette senker terskelen for å prøve nye ting. Hvis man ønsker å stå på ski tre ganger i året, blir det fryktelig dyrt å kjøpe nytt utstyr, sier han.

Les også: Vil etablere «utlånssentral»: – Mye tur- og friluftstutstyr er kostbart!

Innsamlingsaksjon

Frivilligsentralen og Framtiden i våre hender har også inngått et samarbeid med Centralen i Kabelvåg. Leder av Centralen, Maj Nordentoft, forteller at de som har sin arbeidspraksis her, skal vedlikeholde utstyret.

Utstyrsbanken ser de for seg at skal være i fengselet i Kabelvåg, og allerede førstkommende mandag gjennomfører de en innsamlingsaksjon her. Formålet er å få samlet inn sport- og friluftsutstyr fra privatpersoner.

- Vi oppfordrer de som har til å donere. Det kan være alt fra ski, skøyter og klær til soveposer, liggeunderlag og primuser, sier Bollingberg.

- Og det har ingenting å si om det er litt ødelagt. Vi fikser, legger Nordentoft til.

Les også: «Ja! til brukt»: – Jeg har fått meg rosa akebrett, ski, skistaver og skisko!

Positive

Olsen forteller at de i første omgang ser for seg å åpne utstyrsbanken i Kabelvåg før vinterferien.

- Neste steg blir å åpne en i Svolvær, og mindre utstyrsbanker ved skolene i kommunen. Dette handler om nærhet og tilgjengelighet, og det er ikke alle som har bil. Men vi starter i Kabelvåg, sier han.

Alle de har vært i kontakt med rundt etableringen har vært positive.

- Lofoten Friluftsråd bidrar blant annet med utstyr, og er en samarbeidspartner. Det samme er VIO, som skal gå gjennom utstyret de har, og se hva som kan inngå i utstyrsbanken. Flere følger nok etter, etterhvert som vi har fått etablert kontakt, sier Olsen, og legger til at også lag, foreninger og institusjoner vil kunne låne, selv om hovedformålet er personlig utlån.