Sigrid (16) klatret gjennom nåløyet

I VEGGEN: Sigrid Osland (16) i buldreveggen på Lillehammer, der hun går på Norges Toppidrettsgymnas 	Begge foto: privat

I VEGGEN: Sigrid Osland (16) i buldreveggen på Lillehammer, der hun går på Norges Toppidrettsgymnas Begge foto: privat

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Vi fikk utdelt en klatrerute på opptaksprøven. Den toppa jeg, forteller Sigrid Osland (16) fra Svolvær.

Sigrid Osland var en av elleve som klarte opptaksprøven til klatrelinja på Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer i vår. Nå har hun flyttet sørover med mor og lillebror, for å teste livet som videregående-elev og seriøs klatrer.

Passerte nåløyet

– Vi er elleve elever på første til tredje trinn, forteller Sigrid i et andpustent friminutt. – Jeg er kanskje litt overrasket over at jeg kom inn. Før opptaksprøven hadde jeg opplyst at jeg var på et lavere nivå. Men så klatret jeg helt til topps i ei rute på et høyere nivå. Det var overraskende både for meg og sensorene! sier Sigrid.

Hva er det som får deg til å flytte fra fantastiske Lofoten for å klatre og gå på skole på Lillehammer?

– Hvis man vil satse på en idrett, er det vanskelig å kombinere skole og trening, sier Sigrid. – På Norges Toppidrettsgymnas er det lagt til rette for klatring før skoletid, og vi har organiserte treninger på timeplanen. I tillegg kan vi ha kveldsøkter hvis vi vil, sier Sigrid, som tror det kan bli hektiske dager med mye lekser og klatring.

God allerede

Sigrid har klatret siden hun var tolv år. Hun har deltatt på jevnlige treningssamlinger med regionlaget. På Polar Cup, som arrangeres rundt i Nordland og Troms, har Sigrid stort sett vunnet.

– Den innendørs klatreveggen er bedre i Lillehammer enn hjemme i Lofoten. Veggen er høyere, og det er flere klatreruter å velge i, sier Sigrid, før hun tilføyer at ingen steder kan måle seg med uteklatringa i Lofoten.

– Jeg vil sende en stor hilsen hjem! sier Sigrid før hun skynder seg tilbake til skoletimen.

Får følge av mor og lillebror det første året

– Det var klatreren Martine Limstrand fra Bodø som luftet forslaget om å prøve Norges Toppidrettsgymnas. Så da dro vi til Lillehammer på opptaksprøve i vår. Der klatret Sigrid bedre enn hun kanskje hadde trodd selv, forteller mor Eline Øwre på telefon fra Lillehammer. Øwre har tatt et års permisjon fra lærerjobben i Svolvær, og har installert seg på Lillehammer med Sigrid og lillebror Jørgen (12). – Det er mye å holde styr på når du skal klare både skole og trening, så vi tenkte det var greit å være med det første året, forteller Øwre. – Vi ser på det som et eventyrår for oss alle.

Ingen hårete mål

– Sigrid har foreløpig ikke satt seg noen hårete mål. Men hun er glad for å få ordentlig og systematisk trening på Lillehammer, forteller moren.


FAKTA:
Norges Toppidrettsgymnas skal bidra til at utøvere i løpet av sin karriere tar medaljer i internasjonale mesterskap, kvalifiserer seg til høyere studier og utvikler gode holdninger. NTG blir sett på som en viktig medspiller i utviklingen av Norges beste idrettstalenter.

Søkere til NTG må ha et utviklingspotensial i sin idrett og/eller ha oppnådd gode resultater. Undervisningen begynner dessuten tidligere om høsten enn ved offentlige videregående skoler, og NTGs elever får ikke vinterferie. Dette blir gjort for å få tilstrekkelig antall timer i skolefagene og samtidig finne tid til den treningen som kreves for å bli toppidrettsutøver. Kilde: Wikipedia

Artikkeltags