Gå til sidens hovedinnhold

Fullsatte bord under eldredagen i Lofoten kulturhus

Artikkelen er over 3 år gammel

For åttende gang var det fullsatt rundt alle bordene i Lofoten kulturhus da Vågan eldreråd arrangerte den internasjonale eldredagen til FN mandag 1. oktober.

- Vi som bor i Vågan er heldige som bor i en kommune som er attraktiv å flytte til, og som har mange nye spennende aktører som ønsker å investere i å skape nye arbeidsplasser, sa ordfører Eivind Holst (H) i Vågan i Lofoten kulturhus der 200 eldre var samlet rundt de 16 store sosiale spisebordene med plass til 12 personer hver.

- I tillegg er vi heldige som har mange frivillige som er engasjerte i å gi de eldre et enda bedre tilbud, som Livsglede for eldre, demensforening, sanitetsforening, pensjonistforeninger, og Seniordansen på Musikkhuset for å nevne noen av de viktige aktørene.

Ordføreren sa videre at nesten 700 millioner mennesker i verden nå er over 60 år gamle. som er FN sin definisjon på eldregrensen. Og innen år 2050 vil to milliarder mennesker, altså over 20 prosent av verdens befolkning, være over 60 år.

Vågans utfordringer

Holst pekte på at i Vågan står vi overfor de samme demografiske endringene som i verden for øvrig. Vågan kommune forventer at innen 2035 vil antall personer over 80 år nesten ha doblet seg, fra 470 i dag til 870 i 2035.

- Økt fokus på eldres behov og utfordringer er derfor påkrevet. Like viktig er det å anerkjenne det betydelige bidraget som eldre gjør, og fortsatt kan utgjøre for å sikre velfungerende samfunn, sa Holst.

Tiltak

De demografiske endringene påvirker mange samfunnsutviklingområder også her i Vågan, som fokus på å få bygget flere leiligheter som er universelt utformet. Samt en dreining av fokus til forebygging. Ellers utvikling av gode møteplasser, der eldredagen er en slik møteplass, og aktivitetsdagen for eldre for noen uker siden er en annen slik møteplass.

Ordføreren viste også til økt ressursbruk på eldrerådet, som nå er blitt et lovfestet utvalg i ny kommunelov i juni 2018.

- Vågan kommune sin Helse- og omsorgsplan ble forøvrig vedtatt i kommunestyret 25. november i 2013. Vågan lokalmedisinske senter (VMLS) skal utvikles med flere funksjonelle plasser tilpasset nye brukergrupper. En utbygging skal ivareta svingninger i behovet for korttids-, rehabiliterings- og langtidsplasser på en kostnadseffektiv måte.

- Flere helsetilbud og flere ulike faggrupper skal lokaliseres ved senteret, og en ny legevakt er under utbygging.

Hjemmetjeneste

- Tilbudet til hjemmeboende med behov for kommunale tjenester skal styrkes. I tillegg til dagens tradisjonelle tjenestetilbud innføres nye tilbud som hverdags-rehabilitering og velferdsteknologi, sa ordfører Eivind Holst i åpningstalen sin til de rundt 200 eldre på den internasjonale eldredagen i Lofoten kulturhus mandag 1. oktober 2018.

Underholdning

I år som de syv foregående årene var det Vågan eldreråd som arrangerte den internasjonale eldredagen. Vågan eldreråd består i år av leder Ingvald Myrseth, Ivar Martin Nordgård, Else Julie Eriksen, Annbjørg Krane, Anja Johansen og Stian Ellingsen.

Dette var åttende gang leder Ingvald Myrseth fra Laukvik sto i spissen for dette arrangementet, og nå signaliserer han at han gir seg. Jobben som toastmaster tok han også i år på strak arm.

På eldredagen underholdt Vågan trekkspillklubb, samt John Bless som sang countrylåter. Og humorkameratenes Stein Alsos fikk som vanlig lattermusklene til å dirre hos de eldre, mens Thon Hotel Lofoten sine snitter og kaker smakte fortreffelig. Og gjengen i Livsglede for eldre i Vågan sørget for at alle de 200 eldre fikk både kaffe, mat og hjelp til å kose seg best mulig denne aftenen i Lofoten kulturhus mandag 1. oktober 2018.

Kommentarer til denne saken