En 2,80 meter høy statue av den gamle kapellanen Hans Eggede skal stå på sokkel utenfor Lofotkatedralen.

– I første omgang må vi få han opp. Da trenger vi litt penger, og håper folk vil bidra til å få han opp, sier Kristine Sandmæl, prost i Lofoten og fungerende sokneprest i Vågan.

Ønsker kronerulling

Hans Egede, er også kjent som Grønlands apostel, var kapellan i Vågan i 10 år. Statuen hans har fått skader og skal repareres før den settes opp. «Betong og Entreprenør» i Kabelvåg er hyret til å fikse dette.

– Det er noen skraper og små hull her og der. En liten bit av den delen han står på er knekt. I tillegg skal vi lage en 80 cm høy sokkel å sette han på, sier Sandmæl.

Prisen blir i underkant av 20.000 kroner. Menigheten ønsker kronerulling for å betale deler av restaureringen.

– De som har lyst kan gi en gave. Vi tar imot alt vi får, og resten betaler menighetsrådet, forteller prosten.

Arbeidet skal være ferdig til begynnelsen av august, og Egede settes på sokkel i september.

– Han skal stå på den grønne flekken til venstre på kirka når du ser opp på katedralen, sier Sandmæl.

300 års jubileum

Hans Egede har ligget på lager i Kabelvåg i seks år. I år blir statuen reist, 300 år etter han dro fra Vågan.

– Dette er en gylden anledning til å få han opp. Vi skulle gjerne gjort det tidligere, men det har ikke blitt prioritert, forteller Sandmæl.

Hans Egede fra Harstad ble født i 1686. Han var kapellan i Vågan fra 1708 til 1718. Deretter dro han til Bergen, og videre til Grønland. Statuen er gitt til Vågan menighet av Harstad menighet. Det er i tillegg statuer av han i Oslo, København, Nuuk og Harstad.

– Denne statuen viser den unge Hans Egede som får visjonen om å dra til Grønland. Dit dro han i 1721 og drev misjon blant inuittene. Han etablerte en koloni der oppe, og grunnla det som i dag er Grønlands hovedstad. I tillegg oversatte han Bibelen til inuittisk, forteller prosten.