Stort engasjement rundt turisme-debatt: – Mange er utålmodige

DEBATT: Trygve Steen, ordfører Eivind Holst og Børge Larsen fortsatte samtalen etter Lytring var ferdig.

DEBATT: Trygve Steen, ordfører Eivind Holst og Børge Larsen fortsatte samtalen etter Lytring var ferdig. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Debatten om turisme vakte engasjement hos befolkningen i Lofoten, det var fullt hus når Lytring ble arrangert i Svolvær tirsdagskveld.

DEL

120 stykker tok turen til Vågan bibliotek i kveld for turist-debatt. Karin Marie Antonsen fra Nordlandsforskning er veldig fornøyd med debatten som Nordlandsforskning har arrangert i samarbeid med Nord Universitet.

– Vi trodde ikke så mange skulle komme, her har vi truffet med temaet. Vi ser jo at mange er engasjert og det er bredt spekter i folk som kommer. Og så ser vi jo at det er uenighet og at ikke alle er like begeistret, men jeg har inntrykk av at man er interessert i å finne felles løsninger. Jeg synes også det var interessant å høre at vi kan ta i bruk allemannsretten bedre enn vi gjør i dag, sa Antonsen.

Allemannsretten åpner for forbud

Allemannsretten den er jurist Marianne Reusch ekspert på. Hun satt ytterst til venstre i panelet og hørte på, før debatten ga hun en innføring i hva allemannsretten er.

– Jeg skal ikke fortelle Lofoten hvordan de skal drive, men jeg kan gi litt backing fra jusen. Fordi det er noe fra den juridiske-verktøykassa man kan brukene med det samme, man må ikke til Stortinget å få i gang en lovendring. Håndtering av grenser går også inn under allemannsretten. Forby parkering eller telting noen steder er måter man kan regulere på, eller ta betalt for enkelte tjenester, sa Reusch.

Ordfører i Vågan kommune Eivind Holst liker ideen om å bruke en friluftsforskrift om hvor man kan og ikke kan campe.

– Men man ikke begrense noe uten å legge til rette for det først. Som for eksempel parkeringsplasser, hadde vi ikke bygde plasser hvor man kunne sette bilen så kunne vi ikke satt opp forbudt skilt andre steder, da hadde man ikke hatt noen steder å parkere, mener ordføreren.

Viktig ressurs

Debattant Trygve Steen fra XXLofoten synes det var en balansert debatt, og det handler om å finne en balanse for hvordan man regulerer trafikken.

– Vi har ikke begynt å se på alle de virkemidlene vi kan ta i bruk. Det viktigste som ble sagt i debatten kom på slutten her, fra Henningsvær, om at vi må ha med oss at turisme er viktig verdiskapning, og at reiseliv og fiskeri trenger hverandre.

Steen viser til publikums-bidraget fra Børge Larsen som synes det var for mye negativt fokus på turisme.

– Vi må ikke glemme at turismen er viktig for mange i næringslivet i Lofoten, mange av fasilitetene vi har hadde vi ikke hatt uten turistene, sa han.

– Som ordfører tar jeg med meg at dette er et hett tema som engasjerer mange, og at mange er interessert i at det skal ryddes fort opp i og er utålmodige. Mange synes det går for seint, men jeg har tro på mennesker og på å finne løsninger, men så går det kanskje litt tregere enn man ønsker, sa Holst.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags