Vågan på Norgestoppen i retur av EE-avfall

Containere: Det sendes to containere med elektronikk i uka fra Vågan

Containere: Det sendes to containere med elektronikk i uka fra Vågan

Artikkelen er over 3 år gammel

Innbyggerne i Vågan er på femteplass i Norge hva gjelder gjenvinning av elektronikk.

DEL

I tillegg til at miljøstasjonen i Osan tar imot elektronikk fra publikum er det også stor aktivitet hos de to radioforhandlerne i byen.

Det ble satt ny gjenvinningsrekord i 2015. Ingen land samler inn mer EE-avfall per innbygger enn Norge.

Det ble samlet inn 146.571 tonn elektrisk og elektronisk avfall i Norge i 2015. Hver uke ble det dermed gjenvunnet over 2 millioner kilo elektronikk. Til sammenligning er verdensrekorden i innsamling av forbrukerelektronikk i USA 500.000 kilo på en uke, viser ferske tall fra EE-registeret.

– Dette må være verdensrekord i gjenvinning av elektriske og elektroniske produkter. Gjenvinningsbransjen og Norges befolkning kan være stolte av å oppnå en så høy gjenvinningsgrad av EE-avfall, sier Guro K. Husby i Elretur.

Ti på liste i EL-retur

  • 1. Tolga (313 kilo per innbygger)
  • 2. Sortland (97 kilo per innbygger)
  • 3. Lørenskog (96 kilo per innbygger)
  • 4. Stokke (78 kilo per innbygger)
  • 5. Vågan (77 kilo per innbygger)
  • 6. Nord-Aurdal (77 per innbygger
  • 7. Ål (69 kilo per innbygger)
  • 8. Overhalla (65 kilo per innbygger)
  • 9. Jevnaker (65 kilo per innbygger)
  • 10. Nordreisa (63 kilo per innbygger)

Klimagevinst

Av det innsamlede elektroniske avfallet ble 97,5 prosent gjenvunnet. Hele 84,7 prosent gikk til gjenbruk eller materialgjenvinning.

Den samlede klimagevinsten av denne gjenvinningen er på 437.000 tonn CO2-ekvivalenter, viser tall fra Østfoldforskning. Det tilsvarer utslippene fra 140.000 fullastede lastebiler fra Trondheim til Roma.

– For å kunne utvinne nye råvarer fra avfallet, er vi helt avhengige av at innbyggere og bedrifter sorterer og leverer inn sitt EE-avfall. På nettsiden www.sortere.no kan du enkelt finne ut hvor ditt nærmeste returpunkt er, forklarer Husby.

Nye produkter

Det som tidligere ble sett på som en skrapmetall-bransje, er nå blitt en viktig brikke for å utnytte ressursene i elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall). Ifølge Husby hadde den positive utviklingen ikke vært mulig uten høy innsamling fra bedrifter og innbyggere.

– Gjennom det gode samarbeidet med norske produsenter og importører, sørger vi for at råvarene i avfallet kan bli brukt i nye produkt. Det er sirkulærøkonomi i praksis, sier Husby.

Artikkeltags