Ildsjel Johannes Rørtveit sier at Event Lofoten er en reiselivsbedrift som med sitt enkeltstående bidrag på 100.000 kroner har gitt så det monnet for å få utbedret råteskadene på den verneverdige jakten «Anne Bro».
Kystlaget og Lofotposten startet kronerulling tidligere i høst for å finansiere skifte at dekk på båten, men etter at den kom på verftet i Vesterålen, viser det seg at skadene er større enn først antatt.
– Men vi trenger flere bidrag. Den betydelige rollen som «Anne Bro» spiller i nettopp innfallsporten Svolvær og for reiselivet i Lofoten, tilsier at bedriftene innen denne næringen også kommer sterkere inn på giversiden, sier Rørtveit.
Minst 600.000
I forrige uke ble det avviklet et åpent infomøte på Rådhuset i Svolvær der den tekniske tilstanden til «Anne Bro» ble beskrevet av fagfolk fra verftet i Blokken. Her var det godt frammøte. Og den rolle som «Anne Bro» spiller som en flytende kulturformidler i tillegg til opplevelsesturene man gir turister, skoleklasser, unger i barnehagene og under VM i skreifiske, ble framholdt som noe man definitivt ikke vil miste. Den rolle jakten har er underkommunisert, så nå trengs venneløftet og forståelsen av hva som går tapt hvis man ikke når målet om utbedring.
– Vi tror at det skal være mulig å samle inn omkring 600.000 kroner innen årets utgang, og kanskje millionen også dersom de store bedriftene i Vågan gir så det monner, sier Rørtveit.
Les også: Krisemøte om "Anne Bro"
Smågiverne
Han viser til at det allerede er samlet inn 396.900 kroner, og i tillegg kommer et bidrag på 100.000 kroner fra Stiftelsen UNI.
– Dette viser at det er lokal forankring i å bevare «Anne Bro» for etterslekten. Men også gutteklubben Skrei sydpå, som er 14 sportsfiskere som er i Svolvær årlig under VM i skreifiske i mars og leier båten, har gitt 32.000 i bidrag.
– Vi ser at givergleden er stor blant småfolket, men savner dem som kanskje har mest å tjene på at dette verna fartøyet tas vare på, nemlig reiselivsbedriftene, hotellnæringen og utelivsbransjen i Vågan. Derfor ber vi dem nå i ei vanskelig tid om å gi så det monner, og etter evne. Klarer vi 600.000 kroner innen årsskiftet, er det et signal både til fylket, stat, store stiftelser og Riksantikvaren om at «Anne Bro» har en lokal forankring som vises og virkelig betyr noe, sier Rørtveit.
Uten Riksantikvaren, vil man ikke kunne få fartøyet sjødyktig igjen, og for at Riksantikvaren skal bidra, så betyr synlig lokal forankring mye. At Vågan kystlag også har en aktiv dugnadsgruppe skal også framheves, sier Rørtveit.
Les også: Nærmer seg 500.000 til «Anne Bro»
Nye givere
Givere i desember er Lofotakvariet med 4000, Martin Heimly 2000, Tor Vidar Olsen 1000, Knut Johansen 1000, Randi Hanna Laukvik Nordgård 4000, Thomas M. Jensen 500, Jan Blix Nilsen 1000, Hans Rørtveit 400, Per Helge Thom 1000, Per T. Johansen 1000, Vågan Historielag 3000, Nyvågar Drift AS 4000, Asle Edmund Eri 5000, Kristine Krogh 1000 og Trond Rydland 1000. Samlet er det kommet inn 396.900 kroner fram til jul til den 106 år gamle verna jakten «Anne Bro».
– Takk til alle givere så langt, og velkommen til nye givere, sier Johannes Rørtveit. Giverkonto: 4580.12.45734
Les også: Drar i gang kronerulling for å berge dekket til "Anne Bro"