Slår ring om guttene som venter

Står sammen: Laura Olsen, Gyri Mentzoni, Aref Fedaye, Javad Mohammadi og Mohammad Atayi ser fram til onsdag og fakkeltog, og håper at så mange som mulig i Lofoten vil være med å støtte opp. – Det beste vi kan gjøre er og vise at vi bryr oss. Foto: Synne Mauseth

Står sammen: Laura Olsen, Gyri Mentzoni, Aref Fedaye, Javad Mohammadi og Mohammad Atayi ser fram til onsdag og fakkeltog, og håper at så mange som mulig i Lofoten vil være med å støtte opp. – Det beste vi kan gjøre er og vise at vi bryr oss. Foto: Synne Mauseth

Artikkelen er over 4 år gammel

Denne uka ble tre gode venner av Aref (17), Javad (17) og Mohammad (17) hentet fra Svolvær Mottak.

DEL

Hendelsen skjedde natt til tirsdag uten at guttene fikk anledning til å ta farvel. Guttene som ble hentet av PU har ikke vært aktiv på verken Facebook eller andre sosiale medier siden da, og guttene har ikke fått snakket med dem. Aref, Jarad og Mohammad har problemer med å uttrykke følelsene sine rundt det som har hendt, men får likevel fram noen ord.

– Det er urettferdig. Vi vet ikke hvor de er, sier Aref.

Han forteller videre at stemningen på mottaket ikke er noe særlig god nå.

– Alle på mottaket er redde. Redd for å bli hentet.

Aref, Javad og Mohammad har alle vært i Norge og i Svolvær i rundt halvannet år. De har lært seg norsk, og har lyst til å bli værende. Aref og Javad har ikke fått svar på asylsøknaden sin enda, mens Mohammad har fått avslag og beskjed om at han må tilbake til Afghanistan når han fyller 18 år til sommeren.

Les også: Asylanter og befolkning samles rundt frokostbordet

Representant

Guro Myklebust Fikseth forteller at fire mindreårige gutter i Lofoten har fått avslag på sine asylsøknader og blitt hentet av PU denne uka. Hun er representant for mindreårige, og var representant for en av guttene som nå har måttet forlate Lofoten.

– Han fikk avslag på asylsøknaden sin i juli. Etter dette klaget han, uten hell. Natt til 15. november ble han og to andre hentet ved Svolvær mottak av PU. Ved hentingen hadde det endelige avslaget blitt forkynt, uten at guttene visste noe om dette på forhånd, sier hun.

Les også: Ønsker sykkelhjelmer

Ikke snakket med han

Myklebust Fikseth har ikke fått snakket med gutten enda, og vet derfor ikke hvordan han har det.

– Jeg vil jo tro at han ikke har det så greit. Han var selvfølgelig redd for avslag, og for han var det ikke et alternativ å reise tilbake til hjemlandet.

Gutten har selv sagt at han er 16 år, men har etter en omstridt aldersundersøkelse blitt vurdert til å være 18 år.

– Han har tidligere bodd sørpå og hatt andre representanter. De har uttalt at alderen hans, altså 16 år, er veldig sannsynlig.

Les også: Ildsjeler jakter nytt lokale

Urolig

Myklebust Fikseth forteller videre at situasjonen for de øvrige guttene i mottakene i Lofoten nå er urolig.

– Flere av de overårige får avslag, mens de mindreårige er redde og forstår ikke hvordan i all verden UDI kan si at de er 18 år, sier hun, og legger til at mange av flyktningene, ikke nødvendigvis i Lofoten, men i resten av landet, stikker av for å komme seg til andre land.

Nå mener hun at noe må gjøres.

– Politikerne våre må begynne å si ifra, så langt har det vært stille fra dem. Lokalt kan vi påvirke oppover i systemet, sier hun.

– Vi som innbyggere kan være med å påvirke politikerne. I tillegg kan vi vise de som er her at vi bryr oss, samt strekke ut en hånd.

Arrangerer fakkeltog

Det gjør Laura Olsen og Gyri Mentzoni også. Onsdag neste uke arrangerer Refugees Welcome to Vågan, bak et samlet Lofoten, fakkeltog mot returnering av mindreårige til krigsramma land. Markeringen har de valgt å kalle #laguttabli

– UDI har vedtatt at alle fra Afghanistan må skaffe ID og pass. Hvis de ikke klarer dette, blir de sendt tilbake. Her oppstår det et paradoks; Det er ikke vanlig at de fra Afghanistan har dette. Dermed settes deres nasjonalitet i tvil, men likevel blir de sendt tilbake til Afghanistan, sier Olsen, og legger til at dette er skammelig av Norge som har et stolt rykte internasjonalt.

Fakkeltoget ønsker de å arrangere for å vise at innbyggerne i Lofoten fortsatt bryr seg.

– Da vi startet gruppa i september i fjor var det mye oppmerksomhet rundt flyktningene. Med markeringen ønsker vi å vise at vi fortsatt bryr oss.

Les også: 200 mennesker demonstrerte for en mer human asylpolitikk på Svolvær torg

Taler og musikk

Mentzoni forteller at fakkeltoget starter ved Svolvær Mottak kl. 17.30. Deretter går toget til torget, hvor det vil bli holdt taler og musikkinnslag. Aref er en av dem som skal holde tale.

– Det blir bra med denne markeringen, og jeg gleder meg til å holde tale, sier han.

Avslutningsvis peker Mentzoni og Olsen på at det er viktig at lokalbefolkningen er med på å støtte opp rundt guttene.

– Mange av dem har allerede kommet godt inn i det norske samfunnet. Å sende dem ut på flukt alene er grusomt. Vi ville ikke ha gjort det med våre egne 16-åringer, og heller ikke 18-åringer for så vidt, sier Mentzoni, og legger til at det de to neste helgene vil være mulighet for å bake brød sammen med beboerne ved mottaket og lokalbefolkningen ved Lofoten folkehøyskole.

Les også: Mobiliserer til flyktningdemonstrasjon

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken