Varslingen på eldresenteret friskmeldes

Svolvær omsorgssenter:  Varslingen fra pasientrommene til personalet fungerer igjen, men deler av systemet er fortsatt ustabilt. Foto: Knut Johansen

Svolvær omsorgssenter: Varslingen fra pasientrommene til personalet fungerer igjen, men deler av systemet er fortsatt ustabilt. Foto: Knut Johansen

Artikkelen er over 3 år gammel

Varslingen ved Svolvær omsorgssenter (SVOMS) er i drift igjen. Årsaken til at systemet sviktet, var en gammel PC som brøt sammen.

DEL

Forleden brakte Lofotposten meldingen om at både beboere, pårørende og ansatte ved Svolvær omsorgssenter var utilfredse med at varslingssystemet mellom beboerne og vaktpersonalet ikke fungerte optimalt.

Lofotposten har derfor spurt leverandøren av systemet hvorfor dette sviktet i september. Og hvorfor det har vært vansker med å få det i tilfredsstillende drift igjen etterpå.

– Dette var et moderne system for varsling både innen sykehjemmene og i omsorgsboligene da det kom for ti år siden, sier Kjell-Ole Holmen i Lofoten Elektro (tidligere Kabelvåg Elektro) til Lofotposten.

Han sier at systemet har vært stabilt alle disse ti årene, og er det fortsatt på Marithaugen.

– Men da en pc med programvare sviktet i høst ved Svolvær Omsorgssenter, gikk det ned.

Datamaskinen som styrte systemet hadde operativsystemet XP, som ikke selges og heller ikke oppdateres lenger av Microsoft.

Man forsøkte da først å kjøre XP virtuelt på en PC med dagens moderne operativsystem, men det nektet å virke.

– Jeg lykkes å finne en eldre PC som hadde Microsoft XP som operativsystem installert.

Sammenbrudd: Da en gammel pc gikk ned, brøt varslingssystemet sammen. Erstatteren må tilpasses fra en tidlig backup. Arkivfoto

Sammenbrudd: Da en gammel pc gikk ned, brøt varslingssystemet sammen. Erstatteren må tilpasses fra en tidlig backup. Arkivfoto

– En backup som jeg heldigvis hadde tatt, ble re-installert. Men backupen var ikke helt oppdatert med de siste endringene gjort på løsningen, så noen av komponentene må tilpasses på nytt – nå i ettertid.

– I tillegg ble det ikke bare skiftet pc i høst, men før det også telefonsentral, som pc-en skal snakke sammen med.

– Behov for litt tilpasning gjør systemet ustabilt. Men det er ikke slik at varslingen ikke virker, for det gjør den etter hensikten, sier Kjell-Ole Holmen.

Han sier at varsling når dører åpnes om natta på enkelte avdelinger, skal varsles videre til vakttelefoner som nattpersonale bærer meg seg. Og de skal kunne stilles av når varselet er meldt og tatt hånd om. Fordi telefoner stadig kommer i nye modeller, så er dette noe som stadig må tilpasses etter at man fikk ei pc-løsning med en litt for gammel backup opp og gå igjen i Svolvær nå i høst.

Holmen sier at det ikke er grunn til å engste seg. Det kunne det være grunn til da systemet var helt nede, men ikke nå lenger.

– Systemet vil måtte brukes til man får ei ny, moderne løsning på plass i hele Vågan, sier Kjell-Ole Holmen hos leverandøren Lofoten Elektro AS i Svolvær til Lofotposten.

Artikkeltags