- De tre finalistene har gjort veldig mye bra. Byene satser sterkt på å skape liv i sentrum. Bevisstheten om at sentrum er viktig, har styrket seg de siste årene, noe Askim, Kristiansand og Svolvær er gode eksempler på, sier juryleder Erling Dokk.

I starten av mai skal juryen besøke de tre finalistene, før vinneren kåres i juni. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland skal dele ut prisen.

Les også: Utvider arbeidet med byplanen, men har hastverk: - Det er syv hotellprosjekter i Svolvær, pengene går minste motstands vei

- Veldig hyggelig

I juryens beskrivelse av Svolvær pekes det blant annet på at byen representerer en særegen norsk kyst-urbanisme.

- Byen har opplevd en markant vekst og denne veksten har materalisert seg som en sentrumsutvikling, med arkitektur og byplangrep som forsterker tettheten, skriver juryen.

Ordfører i Vågan kommunen, Eivind Holst. synes nominasjonen er stas.

- Det er veldig hyggelig å bli trukket ut som en av tre byer som skal undersøkes videre. Folk har jo nominert flere hundre byer, sier Holst, som tror undersøkelsen som Agenda Nord-Norge har gjennomført har hatt mye å si for nominasjonen.

- Den viser at de som bor i både Svolvær og i resten av kommunen er veldig fornøyd. I tillegg ser man bilder av for eksempel Svolvær havn og slalombakken i media daglig, og da blir man minnet på at det både er flott i selve byen og mye aktivitet i nærheten, sier Holst.

Les også: Revidering av byplanen for Svolvær: – Bevar markagrensa

Store forandringer

Også i 2014 var Svolvær med i konkurransen om å være Norges mest attraktive by, og var da nominert sammen med Jessheim, Holmestrand, Mandal og Kongsberg.

- Da endte vi opp på en andreplass, men håper selvfølgelig at vi klarer å ta skrittet videre opp på pallen i år. Både Askim og Kristiansand har gjort mye bra, så vi er i hard konkurranse. Bare det å være blant topp tre er et stort klapp på skuldra, sier Holst.

Når juryen kommer oppover i mai skal ordføreren både sette fokus på hva som har skjedd i Svolvær fram til 2014, og i tiden etterpå.

- Vi laget en presentasjon i 2014 som vi skal bygge videre på. I 2014 var Kjolestuegården ei branntomt, Meieriet var falleferdig, nye Amfi og Biltema var ikke bygd, og flere bygårder hadde ikke skiftet fasade. Det er med andre ord mye som har skjedd de siste årene, forteller Holst, som også peker på at de skal fortelle om den nye arealplanen og reguleringen av byplanen.