Historien om Vågakallens hemmelighet

Artikkelen er over 5 år gammel

Det hele begynner med et sagn, og deretter følger historien om Tor og Bestefar som må redde to fiskere som ble fanget av fjellet Vågakallen for 100 år siden. Fredag kveld ble historien fortalt for 150 stykker i Lofoten kulturhus.

DEL

Det var ikke fritt for at noen av barna syntes det var litt skummelt da Vågakallens stemme runget i Lofoten kulturhus fredag kveld.

Tor (Cecilie Rostad Johannessen) skulle besøke Bestefar (Sindre Alsos) i sommerferien. Han håpet på en sommerferie med fart og spenning - det skulle vise seg at han fikk spenning i bøttevis. Etter at Tor og Bestefar oppdaget ei mystisk tofte i en gammel båt, kastes de nemlig tilbake i tid. Der møter de Rusken (Stine Jørgensen). Rusken kan fortelle at faren og broren hennes er fanget i ei hule av Vågakallen. Sammen legger de tre ut på en ferd der de må bekjempe både Draugen, Myralvene og Trollgeita med både list og dansekunnskaper. Til slutt klarer de å redde de to fiskerne som er fanget.

Lokalt stykke

Bak historien står Stein Alsos. Sammen med Bent Windsrygg, som også var kapellmester, har Alsos også komponert all musikk til stykket.

- Det var flott, veldig flott å se stykket spilt i kulturhuset. Kjempeartig, sier Stein Alsos etter at stykket er over.

Dette var tredje oppsetningen av «Vågakallens hemmelighet». Første gang ble den vist i 1995, så det var altså 20-årsjubileum i år. Dermed fikk Byteateret bryne seg på å presentere barneteater.

- Det er artig at det er respons på et lokalt stykke. Litt av ideen er å ta vare på ord og uttrykk som er lokale, sier Alsos.

Ord som «tofte», «høvedsmann» og «skårunge» var eksempler på dette.

150 publikummere

Rundt 150 publikummere fant veien til kulturhuset denne kvelden. Og Alsos tror stykket falt i smak både for voksne og unge.

- Vi skulle vist det flere ganger, nå når vi har gjort alt arbeidet rundt stykket, sier en smilende Alsos.

Se bildeserie som barna har laget med tegninger til stykket her eller til høyre.

På scenen:

TOR: Cecilie Rostad Johannessen

BESTEFAR: Sindre Alsos

RUSKEN: Stine Jørgensen

DRAUGEN: Mathias Rabben Sørslett

MYRALVENE: Stine Seloter, Tone Hadsel, Veronika Løkås, Hanne Kilvær Eilertsen

ISAK: Hanne Kilvær Eilertsen

STEMME FRA HULEN: Mathias Rabben Sørslett

TROLLGEITA: Stine Seloter

LANDSBYFOLK: Tone Hadsel, Veronika Løkås, Stine Seloter, Linnea og Tiril Kilvær Martinussen

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken