Den ærverdige jakten «Anne Bro» som er 104 år gammel og godt tatt hånd om av Vågan Kystlag blir nå opplyst. Båten ligger ved fiskemottaket til L. Bergs Sønner på Svinøya i Svolvær med hele bredsiden til innløpet i Østre Havn. Den gamle Hardanger-jakten vil bli et vakkert skue også nå i mørketiden.
Anker Brygge skal lyssette Hjellhuset midt Lamholmen, som er kledd med en ytre fiskehjell. Og Ola Skjeseth lyssetter to hjeller på Austerøya på Svinøya.
Engasjement
Skjeseth sier den jobben og innsatsen gjengen i Lystes By legger ned er smittsomt.
– Det engasjementet står det respekt av. I tillegg blir det jo så fint. Jeg hadde en gammeldags lyskjegle hengende i den ene av de hjellene som ligger like ved burekkene på Austerøya. Det er lite gatelys på Svinøya og lyssetting av hjellene håper jeg også skal gi positiv effekt for beboerne, sier Ola Skjeseth. Han har for tiden trukket i kjeledress i stedet for hotelldress.
-Vi har mye å gjøre før vi kan skru på lysene. Jeg håper i det lengste vi kan tenne lysene til helgen og la det bli en del av byens lyssetting i forbindelse med første søndag i advent, sier Skjeseth.
Han samarbeider tett med gjengen i Lyets By, som har gjort bestillingene av de 14 lyskasterne, som han antar er bestilt fra China.
– Investeringen koster, men jeg håper det varer noen år. Det blir et flott skue for kjørende mot Svolvær når de passerer badestranda Under Fjellet, og titter mot Svinøya og resten av byen. I tillegg vil de oppleve en vakker lyssatt by når de ankommer sentrum, sier Ola Skjeseth.
Første båt
Det blir helt sikkert et vakkert skue også fra bysiden mot «Anne Bro».
Johannes Rørtveit kom på ideen om kanskje den gamle jakten også kunne gå inn som et av de mange lyspunktene i Svolvær.
På Anker Brygge har de lenge hatt planer om å lyssette Hjellhuset, men det har ikke blitt noe av.
¬-Nå håper vi at arbeidet med lyssetting skal bli klar til helgen. Vi har seks lyspunkt som vår vaktmester allerede er i gang med å montere, sier Bengt Olsen i Anker Brygge.
Prosjektgruppa Svolvær Lysets By har samlet inn midler for å få lyssatt en rekke punkter i Svolvær. Men nå har innsatsen smittet og næringsaktører selv finansierer lyssetting og bruker gjengen i Lysets By som konsulenter.
-Vi er kommet så mye lengre nå enn bare for noen måneder siden. I løpet av få dager dobler vi antall opplyste prosjekt i byen og folk i østre og nordre del av byen kan glede seg over lyssatte punkt i deres nærområde. I tillegg er byens kirke nå badet i vakkert lys og kan sees fra alle sider nå i mørketiden, sier en Baard Nordby.
Strategisk plassert
Svolvær kirke ble lyssatt mandag og sogneprest Nils Jøran Riedel sier det er blitt ett flott skue over en kirke som har en strategisk og ruvende plassering midt i byen.
Johannes Rørtveit snakker med flere av skipperne på hurtigruteskipene, hvorav flere har meddelt ham at Svolvær havn framstår nå som en av de flotteste langs kysten i høstmørket. Det skyldes alle lyspunktene rundt havna.
-Selv kom jeg med «Trollfjord» inn i havna for noen dager siden og en av turistene spurte meg om det var et kunstverk som lå badet i lys på Kuba. Både ja og nei svarte jeg. Dette er hjeller man henger skreien til tørk på. På mange måter kan det ansees som et kunstverk, men i alle fall er dette kulturhistorien vår, som vi ønsker å vise fra, svarte jeg.
Prosjektene
Fra før har prosjektet Svolvær Lysets By følgende lyspunkt etablert:
To fiskehjeller på Kuba pluss bunkeren.
To hjeller på Kjeskjæret litt lenger inn i havna, pluss det store treet ved siden av.
Nå er seks nye lyspunkt snart klare.
Svolvær kirke med 12 lyskastere.
Anne Bro – med en lyskaster
Hjellhuset på Lamholmen med seks lyskastere
To fiskehjeller på Austerøya med 14 lyskastere.
I tillegg er Råfisklagets bygg vakkert lyssatt av eierne.
Det gamle posthuset har eierne lyssatt.
I tillegg har Cetho Eiendom en lysskulptur med sprutende vann.
Prosjektet Svolvær Lysets By gjorde også innkjøringen på E10 i Rekvika lysere for bilistene. De snauhogde krattskogen ved utgangen av Børvågtunnelen, slik at bilistene opplevde en fabelaktig utsikt mot Lysets By.