– Jeg har vært i Svolvær en gang før på kortreff, men også mange ganger på ferie, og jeg trives slik her i Lofoten, så i ett år har jeg gledet meg.

Korvenner

– Endelig er fredag her, og korstevnet skal åpne, sier han og kikker glad bort på korvennen Gustav Nilsen fra Alta Mannskor. De to har sunget sammen i koret helt siden 1981.

Det hadde seg nemlig slik at Bjørn Hagberg allerede i 1981 flyttet fra sitt kjære Ski i Akershus og nordover til Alta for å begynne et yrkesliv som tømrer.

– Jeg har stiftet familie, men hele tiden siden 1981 har jeg sunget i Alta Mannskor. Det er en glede hver eneste uke å samles på Øytun folkehøgskole og synge sammen, og prate og ha det koselig, sier Bjørn.

Og selv om vennen Gustav Nilsen ikke lenger synger i koret, så er han sprek nok med sine 84 år til å bli med på kortreffet i Lofoten anno 2016.

Han er nemlig uløselig knyttet til koret, som en av gründerne i Alta.

Se video av "Can You Hear The People Sing" fra Les Miserables sunget av festivaldeltakerne her:

Under åpningen av Landsfestival for kor 2016, sang 1500 sangere seg inn på torget med "Do you hear the people sing" fra musikalen Les Miserables.

 

Rekruttering?

– Vi er eldre, og i en by som Alta med 20.000 innbyggere er vi nå bare 17 aktive som synger i mannskoret. To av disse kunne ikke komme hit i år, så vi er femten personer her denne langhelgen, sier Bjørn Hagberg.

Han sier at rekrutteringen nå må komme, siden man bare er fra 40 år og opp til 84 år nå, og det trengs påfyll bakfra.

– Men som i skolemusikken landet rundt er det vanskelig å finne nye som vil hoppe over den høye dørstokken det å delta synes å være. Men vi får håpe at korgleden fortsatt sprer seg hos ungdommen anno dette årtusenet, og at ikke bare internett og andre sysler er i fokus hos den oppvoksende slekt.

 

Topp vær

– Uansett, vi nyter det flotte miljøet og det flotte været som kom seilende inn uten en sky fredag, for jeg har forstått at været har vært en del ustabilt også i Lofoten de siste dagene. Men slik er «reinkalvria», sier Bjørn og Gustav fornøyd på benken på Svolvær torg fredag.

Melhus

Her er 1500 sangere totalt som var påmeldte til treffet i Svolvær, og deriblant alle fra Melhus Songlag i Sør-Trøndelag.

De stilte selvsagt opp ved det mest lofotfiske av alle, fiskehjellen på torget i Svolvær, mens de jublet og ventet på den formelle åpningen, som varaordfører Frank Johnsen i Vågan kommune like etter kunne foreta på Svolvær torg, som var fylt til randen av 1500 korister som like forut hadde defilert inn dit i solskinnet fredag formiddag rundt kl. 11.00 fredag den 10. juni 2016.

Hadsel

Også Aud Hoseth Larssen, Bjørg Fleines og Robert Jakobsen fra Ytre Eidsfjord Sanglag i nabokommunen Hadsel storkoste seg også på torget.

De tre hadde tatt oppstilling utenfor Thon Hotell Lofoten, og nøt godværet uten jakker av noe slag.

– Vi har også gledet oss til å komme hit, og nå er vi her og skal nyte langhelgen, sier de tre på Landsfestivalen for kor i Svolvær anno juni 2016.

Les også: 125 stemmer skal by på et musikalsk høydepunkt under korfesten i Svolvær

Les også: 1500 korsangere inntar Lofoten denne helgen