- Pappa ville ha vært stolt av meg

Fred-Levi Andersen fra Svolvær er utropt til Årets Taekwondoperson av Norsk kampsportforbund.

Fred-Levi Andersen fra Svolvær er utropt til Årets Taekwondoperson av Norsk kampsportforbund. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fred-Levi Andersen har representert sporten sin på en så god måte, at forbundet har utropt ham til Årets Taekwondo-person!

DEL

Fred-Levi Andersen (14) er med i tv-serien «Best i mest» på NRK der unge utøvere prøver seg i hverandres idretter.

Under banketten til NM i taekwondo i Mjøndalen i helga, ble årets gjeve priser fra Norsk kampsportforbund delt ut. Til stede var trener i Vågan Taekwondo og Hapkidoklubb, Stig-Arne Gundersen, som heiv seg på telefonen til Fred-Levi for å fortelle at 14-åringen er utropt til "Årets Taekwondo-person".
– Det var en kjempeoverraskelse. Dette er virkelig stort for meg, forteller Fred-Levi som nå er i selskap med Nina Solheim som vant OL-sølv i taekwondo i 2008 og samme år fikk utnevnelsen som svolværgutten nå har fått.

Mistet pappa

Det har vært et spesielt år for unggutten. I oktober i fjor mistet han faren sin. Pappa Fred var veldig engasjert i Fred-Levis trening, og på tross av sykdom og cellegiftbehandling reiste han sammen med sønnen til treningsleir i Steigen i fjor sommer.
Mamma Britt Andersen tror tv-deltakelsen har vært ei god avveksling i dette tunge året.
– Jeg var ikke i tvil om at han ville takle å reise bort og være med på noe sånt såpass kort tid etter at faren gikk bort. Fred-Levi fikk senket skuldrene sine og fikk en positiv opplevelse. Han er en fin gutt og jeg er veldig stolt av ham, sier hun.

Andersen tror sporten har hjulpet sønnen gjennom det siste årets utfordringer.

– Det som er bra med taekwondo, er at det er både fysisk og mental trening. Man lærer å kontrollere sinnet, og dessuten handler det om å tolerere andre. Det er en viktig verdi, sier Britt.

Nettopp verdiene som kampsporten ønsker å representere, ble lagt vekt på i begrunnelsen for utnevnelsen av "Årets taekwondoperson".
–Han har gjennom sin deltakelse i «Best i mest» vært en flott ambassadør for sin idrett, han har nådd ut til tusenvis at barn som ser opp til ham som et forbilde. Han har gitt et flott og positivt bilde av taekwondo og har vist at det er en komplett idrett, der fysikk og det mentale teller like mye, refererer trener Stig-Arne Gundersen.

Svart belte i sikte

Lørdag fortalte Lofotposten om hvordan tida etter de første episodene av "Best i mest" har vært for 14-åringen

-Jeg har fått veldig mange venneforespørsler på Facebook og følgere på Instagram, fortalte Fred-Levi.

Men han har også opplevd noen negative sider, men han har lært seg å takle at noen kanskje er sjalu på oppmerksomheten han får.
– Folk sier til meg at jeg må tørre å skryte litt av meg selv og være stolt av det jeg får til, så det prøver jeg å gjøre. Gjennom «Best i mest» har jeg fått nye venner og en helt unik opplevelse. Det er det viktigste, sier Fred-Levi.
Føler du at prisen legger et press på deg også?
– Ja, men det er jo en god ting. Jeg vil jo ta vare på det gode ryktet jeg har fått og prisen virker jo skjerpende, sier Andersen.
Neste mål er svart belte når han blir 16 år.
–Samtidig skal jeg jobbe for å markere meg godt i NM i årene som kommer.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken