Hans Ivar tar en sesong til med turistcruise til Trollfjorden

- Jeg har vært på sjøen i 53 år, men gir meg ennå ikke, sier Hans Ivar Edvardsen fra Kabelvåg.

DEL

Helt tilbake i 1973 startet Hans Ivar som skipper på ambulansebåten til Svein Magne Hansen i Kabelvåg, og etter dette har han vært et fast innslag i bybildet ved torget i Svolvær, der han har den nåværende turistbåten sin m/s «Orca» liggende.

– Jeg og min partner Kjell Holden har holdt sammen helt siden 1980, og vi fortsetter også denne sesongen med å bringe turister fra torget i Svolvær og ut på fisketurer, og til Trollfjorden på ørnesafari.

– Det samme skjer med hurtigrutepassasjerene, som vi plukker opp i Raften og tar med på ørnesafari til Trollfjorden, for så å ta de med inn til Svolvær der reisen sydover fortsetter med Hurtigruten, sier Hans Ivar.

Fast inventar

Han regner ganske overraskende ikke seg selv som mannskap, mer som fast inventar, for livet hans er å sette sjøbein, sier han.

Men leieskipper Odd Ivar Wold, og mannskapet med Rade Wold, Asta Marie Sigurdadottir og vikar Siw Myklebust framhever han gjerne som arbeidsfolket om bord.

Ingen alkohol

– Vi har lett servering om bord for gjestene, da kaffe, thé og kjeks, og litt fiskesuppe. Men ingen alkohol. Alkohol og sjømannskap hører ikke sammen, slik jeg ser det. Og med 48 passasjerer om bord og kun tre mannskap er det ingen plass å få bråk og vansker på grunn av alkoholbruk i løpet av de tre timene man er på havet under disse turene, sier Hans Ivar bestemt.

Sommersesong

Han forteller videre at man ikke før etter 3. juni får på plass salgsbua si på torget for Trollfjordturene til årets sommersesong, men man starter allerede nå opp sesongen med turene fra Svolvær til Trollfjorden, samt fisketurer utenfor Skrova og mot Henningsvær.

Båten «Orca» gjør 18 knop, så man beveger seg raskt på havet, og kan raskt ta fiskerne ut til steder ganske langt fra utgangspunktet torget i Svolvær.

– Naturcruise med turistene i samarbeid med Svinøya Rorbuer (Ola Skjeseth) driver vi med hele året, sier Hans Ivar Edvardsen.

«Kalle» Johansen

Og for dem som husker litt tilbake, så het m/s «Orca» noe helt annet den gang skipper og reder Karl Malfred Johansen i Svolvær drev båten, da under navnet «Lofotcruise».

Men turene til Trollfjorden var også den gang på 80-tallet populære, så det blir noen tusentalls turer denne båten har gått leia fra Svolvær til Trollfjorden og retur med turister.

– Og det skal vi fortsette med ennå ei stund, for pensjonister skal jeg og kollega Kjell Holden ikke bli, i alle fall ikke i 2019, sier Edvardsen.

Artikkeltags