Kommuneoverlegen: – Det var ikke vår intensjon å få debatt om rus og vold

Kommuneoverlege: Jan Håkon Juul synes det er synd at når de som har ansvar for folkehelsen i Vågan ønsker å sette fokus på ungdomsmiljøet, blir fokuset dop og vold. 	Foto: Arkiv

Kommuneoverlege: Jan Håkon Juul synes det er synd at når de som har ansvar for folkehelsen i Vågan ønsker å sette fokus på ungdomsmiljøet, blir fokuset dop og vold. Foto: Arkiv

Artikkelen er over 2 år gammel

Kommuneoverlegen synes det er synd at debatten om ungdomsmiljøet i Vågan har fått et helt annet fokus enn det som var intensjonen.

DEL

Debatten som har vært i media de siste ukene om ungdomsmiljøet i Vågan har vært preget av rus, overgrep, slåsskamper og klikkdannelser. Etter en debatt i slutten av september, hvor det fra flere ble påstått at det er vanskelig å få innpass i miljøet, ønsket de som har ansvar for folkhelsen i Vågan kommune å sette fokus på nettopp dette.

– Dette var utgangspunktet for at vi tok kontakt med Våganavisa. Ikke på grunn av de få personene som driver med narkotika eller sloss med hverandre, sier kommuneoverlege, Jan Håkon Juul.

Les også: - Plutselig tror alle voksne at alle ungdommer driver med dop. Slik er det ikke!

– Ikke vår intensjon

Likevel er det den vendingen debatten har tatt, noe Juul synes er synd.

– Vi skal ikke miste fokuset og unngå de som faller inn i det, men vi vet at bruken av rus og røyk blant ungdom i dag er lav. Å sette fokus på dette var heller ikke vår intensjon, sier Juul, og legger til at vold og dop har vært politiets fokus.

Kommuneoverlegen viser til Ungdata-undersøkelsen fra 2016 som viser at 18 prosent av ungdomsskoleelevene og 26 prosent av videregåendeelevene i kommunen er plaget av ensomhet.

– På grunn av disse tallene ønsket vi en offentlig debatt, samtidig som vi ønsket å si noe om hva det å bli stående utenfor et fellesskap kan gjøre med ungdom, sier Juul.

Undersøkelsen viser også at over 80 prosent av ungdomsskoleelevene savner en sosial møteplass. De arenaene som i dag finnes er ifølge Juul innenfor idrett og kultur, noe som ikke passer for alle.

Les også: Politikerne vil se grundig på ungdomsmiljøet

Ville unngå frafall

Ifølge kommuneoverlegen føles ensomheten størst blant de ungdommene som er sosioøkonomisk svakest.

– Både Lofotposten og Våganavisa har snakket med ungdommer som mener at det ikke er noen som er utenfor. Hva tenker du om det?

– Problemet er vel at man har spurt enkeltungdom, men vi har en spørreundersøkelse som bekrefter at mange faktisk føler seg ensomme, sier Juul.

Det å være ensom er ifølge kommuneoverlegen normalt.

– De aller fleste vil føle på det på et eller annet tidspunkt i livet. For de fleste vil det gå over, men rundt halvparten vil utvikle problemer med tanke på sosiale kontaktpunkter, sier Juul.

Dette kan igjen føre til stor fare for frafall i arbeidslivet og i skolegangen, ifølge kommuneoverlegen. Det var nettopp dette de ønsket å sette fokus på da debatten ble sparket i gang i utgangspunktet.

– Vi ønsker selvfølgelig å unngå dette, og ville gjøre ungdommene bevisst på hvordan det er. Er dette noe de tenker over, og er de selv en av dem som inkluderer eller ekskluderer? Vi ønsket at ungdommene selv skulle tenke over dette, og håper også at det er noe de gjør, sier Juul.

Les også: Starter opp ungdomsklubb i Vågan

Les også: Skal teste ut ungdomsbuss mellom Svolvær og Kabelvåg


Artikkeltags