«Velkomsten» er på flyttefot – nå søker de nye lokaler

HJELPER FLYKTNINGER: (f.v) Gyri Mentzoni, Majed Karaf og Benny Bye har jobbet lenge for å forbedre forholdene for flyktninger i Vågan.

HJELPER FLYKTNINGER: (f.v) Gyri Mentzoni, Majed Karaf og Benny Bye har jobbet lenge for å forbedre forholdene for flyktninger i Vågan. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I halvannet år har de ønsket flyktninger velkommen i sentrum av Svolvær, men nå er det slutt.

DEL

Det er fullt kjør i lokalene til Velkomsten i Roald Amundsens gate, tirsdag. Tiltaket som gir trengende flyktninger klær og andre nødvendige ting, har fått beskjed om at de må flytte, siden lokalene skal renoveres.

Nå legges alt på lager frem til et nytt lokale kan oppdrives.

Håper på sentrum

Gyri Mentzoni er prosjektleder for Refugees welcome to Vågan, og sier at prosjektet har vært en kjempesuksess så langt.

– Vi hadde en butikk i kabelvåg i noen måneder, men nå har vi vært her i halvannet år. Vi er svært takknemlige for at vi har fått lov til å være her av Thon Eiendom. Nå sorterer vi det vi skal ha med oss videre, og resten gis bort til Fretex og Bruktbutikken.

– Hvorfor må dere flytte?

– Det er fordi at lokalene skal renoveres. Hva de skal brukes til, vet jeg ikke. Jeg håper bare at vi får flytte inn i et lokale som er sentrumsnært til Svolvær. Det er jo tross alt her det er størst etterspørsel.

PAKKET OG KLART: I løpet av dagen skal lokalene til Velkomsten i Svolvær være tomme.

PAKKET OG KLART: I løpet av dagen skal lokalene til Velkomsten i Svolvær være tomme. Foto:

Sosialt og praktisk

Gyri forteller at de frivillige som har jobbet i disse lokalene har blitt kjent med mange nye mennesker. Hun mener at det fremdeles er behov for et slikt tiltak i fremtiden.

– Vi har blitt kjent med hele Svolvær, tør jeg å påstå. Folk kommer ikke bare hit for å få klær, men også for å snakke med noen lokale, eller andre som også er flyktning her. Vi har alltid en kopp kaffe til de som måtte ønske det, sier Gyri.

Velkomsten har fått hjelp fra Møbelringen med å frakte alt til et lagerområde. Gyri understreker også viktigheten i at Fretex og Bruktbutikken har tatt imot en del ting som de ikke hadde plass til.

ROM FOR KOS: Ved dette bordet har det ofte blitt servert kaffe til besøkende. Nå må kaffen serveres et annet sted.

ROM FOR KOS: Ved dette bordet har det ofte blitt servert kaffe til besøkende. Nå må kaffen serveres et annet sted. Foto:

Jobber sammen med kona

Majed Karaf er syrisk flyktning, og jobber som frivillig i velkomsten. Sammen organiserer de klærne som kommer inn, i tillegg til å fungere som tolk for andre flyktninger.

– Jeg hjelper damene her med å henge opp klær, sortere sko, og så videre. Meg og min kone har vært her i rundt ett år nå. Jeg har også vært tolk og snakket med andre mennesker som kommer hit som flyktning.

Majed er klar på at han håper å få bli i Norge sammen med en familie. Sammen med kona har han tre barn.

Artikkeltags