Gå til sidens hovedinnhold

Russen tok en sprøyte for fellesskapet

Artikkelen er over 3 år gammel

Russen på Leknes ble onsdag vaksinert mot hjernehinnebetennelse. Aller først ut var russepresident Dina Olavsen.

- Dette er et kjempebra tilbud, sier russepresident Dina Olavsen idet hun kommer inn på kontoret til helsesøster Tove Westgaard på Vest-Lofoten videregående skole på Leknes.

Westgaard har sprøyter og bomull på tape liggende klart. Så langt har 77 russ skrevet seg frivillig på lista for å bli vaksinert mot den svært smittsomme hjernehinnebetennelsen.

Mens rødrussen ble vaksinert uka som som gikk, er svartrusset ute i praksis nå og får vaksinen på et senere tidspunkt. Olavsen mener det er viktig å vaksinere seg.

- Jeg synes dette er super super viktig, sier hun, bombesikker på at hun ville ha tatt vaksinen selv om hun ikke hadde et visst ansvar som russepresident.

Hater sprøyter

Emma Kvam står stille i døra og venter på tur idet Olavsen får vaksinen. Hun er også fast bestemt på at det er viktig.

- Jeg hater sprøyter. Jeg synes det er kjempeskummelt, men det er viktig og et bra tilbud, sier hun.

I år er første gang på flere år at russen har fått vaksinen. Årsaken er at myndighetene ikke vil dekke kostnaden. I år spleiset Vestvågøy kommune og Flerfaglig opplæringskontor i Lofoten på vaksinen, som koster 400 kroner per vaksine. Westgaard skulle gjerne sett at myndighetene sikret tilbudet hvert år.

- Helsesøstrene i de videregående skolene i Nordland skrev for tre år siden et brev til Fylkesmannen i Nordland om dette. Vi ønsker å få vaksinen innbakt i barnevaksinasjonsprogrammet. Da ville ungdommen ha fått vaksinen i 10. klasse, og i og med at den har en varighet på fem år, ville de ha vært dekket til og med militæret. Men fylkesmannen ville ikke det, forteller hun.

Årsaken skal ha vært for få sykdomstilfeller. Men Westgaard sier det er årlige tilfeller. For sykdommen smitter lett, og fort.

- Det smitter via dråpesmitte. Mange lever i denne tiden et hektisk liv, de samles, røyker, deler samme flaske. Dette gjør dem mer sårbar. Og det å dele festrøyk er på tur opp igjen, sier hun.

- Inkluderende russ

Olavsen ser fram til russetiden, selv om brakkeriggen hvor skolen nå har tilhold, ikke har noe samlingsareal.

- Vi har ingen kantine, og ingen plass vi kan møtes. Slik at det blir litt spinklere, men vi vil gjøre det beste ut av det. Dere blir å se oss. Flere skal på russetreff til Tromsø og Stavanger, og så blir det dåp på Løkta - og togsjefen har lyst å ordne noe artig til borgertoget på 17. mai, forteller hun.

Presidenten er godt fornøyd med årets russ.

- Vi kaller oss selv inkluderende russ. Vi er god mot hverandre, og tar vare på hverandre, sier hun.

Les også: Russen slo rekorden sin i innsamlinga

Fakta

  • Smittsom hjernehinnebetennelse skyldes meningokokkbakteriere. Friske personer kan ha bakteriene i halsen uten å bli syke, men hos enkelte smittede finner bakteriene veien til hinnene rundt hjernen. Noe som gir hjernehinnebetennelse.
  • Ungdom er spesielt utsatt fordi friske ungdommer oftere har meningokokkbakterier i halsen. En forklaring kan være at de deltar i aktiviteter som øker risikoen for smitte og for å bli alvorlig syke.
  • Risikoen for å bli smittet og syk, er lavere hvis du ikke deler drikkeflaske eller røyk, får nok søvn, sørger for et lavt alkoholforbruk og ikke røyker.
  • Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan ligne på hverandre. Pass på hverandre, og ta kontakt med helsepersonell hvis du tror det kan være noe galt. Spesielt hvis noen har nedsatt bevissthet.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Kommentarer til denne saken