Åpner dørene for en folkehistorisk dansekveld

Folkedanslaget svingte seg også til tonene fra spellmannslaget sist gang, i 2012.

Folkedanslaget svingte seg også til tonene fra spellmannslaget sist gang, i 2012.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det blir et historisk tilbakeblikk på folkedans gjennom 100 år, når Vestvågøy historielag, Nappstraumen Spellmannslag og Vestvågøy Folkedanslag førstkommende søndag inviterer til temakveld på Valbergstua.

- Vi vil presentere folkedans fra Lofoten og resten av landet, og danseslåtter, samt vise oppvisningsdans med to dansere fra Vestvågøy Folkedanslag, forteller Roberg Solberg i spellmannslaget.

For tre år siden ble det arrangert en lignende temakveld. Ifølge rapporten etter denne kvelden, var det da mange som tok turen til Valberg og Valbergstua. Ifølge referent Kolbjørn Bugge, ble det "en festkveld av de sjeldne".

Valbergstua er valgt denne gangen også. Det er ikke tilfeldig.

- Vi har en tradisjon for folkemusikk i Lofoten, og fra tidlig på 1900-tallet hadde vi mange spillemenn. Mange av deres slåtter spilles i dag. Tradisjonen oppsto tidlig i Valberg - og den varte lengst. De hadde også flere dyktige spellemenn i bygda. Derfor har vi valgt Valbergstua, forteller Solberg.

- Hva er det med folkemusikken?

- Det er en del av vår historie, en viktig del av vår historie. Folkemusikken og folkedansen går tilbake til lenge før grammofonen og radioen. Vi tar vare på denne tradisjonen, sier han.

Temakvelden er åpen for alle.

- Målgruppen er alle som er opptatt av lokale tradisjoner, folkemusikk og folkedans, sier Solberg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken