Skoledebatt

Debattdeltagerne fra venstre. Ingeborg Steinholt (Rødt), Stian Skaalbones (SV), Helene Kaltenbones (Ap), Tarjei torp (Sp), Kristine Brattli (KrF), Nikolai Endresen Dahl (V), Lars Johansen (H) og ulrikke Holmøy (FrP)

Debattdeltagerne fra venstre. Ingeborg Steinholt (Rødt), Stian Skaalbones (SV), Helene Kaltenbones (Ap), Tarjei torp (Sp), Kristine Brattli (KrF), Nikolai Endresen Dahl (V), Lars Johansen (H) og ulrikke Holmøy (FrP) Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Nynorsk, ekteskapsloven, klimakrise og olje sto sentralt da partienes ungdomsrepresentanter kjørte debatt for elevene ved Aust-Lofoten Videregående skole torsdag.

DEL

Partienes ungdomsrepresentanter kjørte i går to debatter ved Aust-Lofoten Videregående skole, en for elevene i Svolvær og en for elevene i Kabelvåg. Fredag fortsetter debattantene til Gravdal.

Skoledebattene i Kabelvåg viste høyt engasjement både hos paneldeltakerne og salen.

Skolen

Høyre og FrPs representanter gikk begge ut med lovnader om å få nynorsken ut av skolen dersom partiene kommer til makten.

- Nynorsken skal ut av skolen og inn i fjøset, mente Høyres Lars Johansen, før motstanderne på venstrefløyen påpekte at partiet sa det samme før de sist kom i regjeringsposisjon, uten å gjøre noe med det.

Høyre ville også ha trynefaktoren ut av skolen ved hjelp av anonymisering av prøver, og fritt skolevalg.

FrPs representant Ulrikke Holmøy frammet også sitt partis synspunkter på skolen.

- Den norske skolen er dårlig sammenlignet med andre land. enten må vi nordmenn være født dumme, eller så er ikke skolene gode nok. Vi i FrP vil vekk fra at alle skal kjøres gjennom et firkanti system og komme ut som Charter-Sveiner. Vi vil ha lærervurderinger, de skal også settes karakterer på, og valg av fag. De som skal studere medisin trenger for eksempel ikke nynorsk, mener Holmøy.

Olje, miljø og klima

SVs Stian Skaalbones frammet SV som skole- og miljøparti nummer en, og trakk blant annet frem at de har fått gjennomslag i regjeringen for gratis skolemateriell.

Venstres Nikolai Endresen Dahl gjorde et poeng av at bare venstre har sagt nei til å sitte i en regjering som går inn for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, og høstet applaus for det.

Senterpartiets Tarjei Torp vektla klimakrise, finanskrise og matkrise i sitt innlegg.

- Jeg skjønner ikke hvordan Høyre og Frp kan kjøre frem nynorsk som sin viktigste sak her, og ikke si et ord om klimakrisen, matkrisen eller finanskrisen. med Frps finanspolitikk ville vi nå vært i samme situasjon som Island, uttalte Torp.

Ekteskapsloven

Arbeiderpartiets Helene Kaltenboren snakket om bakdelene ved privatisering av skole og om lovfesting av retten til lærlingplass, mens Røds Ingeborg Steinholt viste et stort engasjement for miljøet og mot petroleumsvirksomheten, før hun ga et stikk til høyrefløyen:

- Hjertet ligger til venstre, blindtarmen til høyre. Stem Rødt, oppfordret hun.

KrFs Kristine Brattli vektla blant annet viktigheten av å styrke skolehelsetjenesten og klima i sitt innlegg. Hun ble likevel den som fikk mest pepper da ekteskapsloven ble et av de mest debatterte spørsmålene.

- Hvordan kan dere kalle dere partiet med størst hjerte, når dere vil nekte homofile å gifte seg og adoptere barn, var blant spørsmålene fra salen, og motdebattantene hev seg på.

- Vi mener det tryggeste rammene å vokse opp i for barn er hos en mor og en far, sa Brattli.

- Foreldrenes evner til å ta vare på barn har vel ingenting med kjønn å gjøre, kom det i en replikk fra salen.

Se utdrag fra debatten i videoene til høyre på siden.

Artikkeltags