– Jeg er i aller høyeste grad misfornøyd med oppmøtet. Politikerne burde gått foran med et godt eksempel. Her må de skjerpe seg, sier Aarstein, som hadde tatt på seg ansvaret for å dra i gang arrangementet Natt i naturen i Vågan.

I anledning Friluftslivets år skulle politikere landet over pakke telt og sovepose for å tilbringe ei natt ute i det fri. Formålet var å snakke om vilkårene for turisme og friluftsliv i etterkant av en travel sommersesong.

I Vågan var det bare Eline Øwre (Rødt) og Frank Johnsen (Sp) som dukket opp, i tillegg til Gunnar Aarstein.

– De andre deltakerne var folk som Eline hadde fått med seg. Deriblant to sveitsere. Vi hadde det veldig trivelig til tross for at vi var få, forklarer Aarstein.

Må stoppe utviklingen

Gruppen fikk besøk av Jann Harald Engstad, som fortalte om sine tanker om bruk av naturen og hva kommunen bør gjøre.

– Han er bekymret over utviklingen og at kommunen ikke tar tak. Turiststrømmen øker. Tidligere kom turistene med busser og ble guidet gjennom Lofoten. Nå kommer folk som regel på egen hånd, og bare noen tar kontakt med turoperatører for å få vite hva man kan oppleve, sier Aarstein.

Han mener at offentligheten må legge mer til rette for å unngå stor slitasje på naturen.

– Hvis vi lar utviklingen gå som den gjør nå vil vi ikke ha noen natur å vise ungene våre i framtida.

Engstad slo et slag for å omdøpe allemannsretten til allemannsplikten.

– Det er jevnt over for lav bevissthet om de pliktene vi har når vi bruker naturen, sa Engstad, ifølge Aarstein.

  • Les også:  

– Kan ikke fortsette slik

Engstad ytret ønske om at politikerne starter opp et prosjekt for å ruste opp enkelte turløyper som almenheten og turistene kan dra nytte av.

– Det vil blant annet innebære å sette opp søppeldunker og toalettforhold på enkelte plasser. Noen vil selvfølgelig gå i uberørt natur, og det må man akseptere, men hvis alle går hvor som helst vil vi snart ikke ha uberørt natur igjen, mener Aarstein.

Rødt-politikeren inviterte Engstad til å orientere kommunestyret om denne utfordringen.

– Det ville han gjerne, så det skal jeg forsøke å få til. Dette er noe som alle politikere må høre. Jeg synes vi må ha en bevisst holdning til hvordan vi bruker naturen, slår han fast, og legger til:

– Jeg har selv sett det som Engstad orienterte om, og jeg skjønner at vi ikke kan fortsette slik vi gjør i dag.