NRK Nordland arrangerer en større valgsending direkte fra Lofoten onsdag.

Her stiller en rekke politikere opp, både fra Stortinget og fra fylkesnivå. Blant annet kommer klima- og miljøminister Vidar Helgesen fra Høyre for å møte klimapolitisk talsperson Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne og klimapolitisk talsperson i Ap, Terje Aasland.

Fra mer lokalt hold stiller Willfred Nordlund (Sp), Ida Gudding Johnsen (V) og Kjell-Børge Freiberg (Frp) opp i det som blir en todelt affære.

– Det blir to debatter denne kvelden, den ene er åpen for publikum mellom 20 og 21 på kvelden, sier programleder John Inge Johansen i NRK Nordland.

Les også: Vil ha Støre som sjef

Olje og klima

Debatten tar for seg både olje- og klima.

– Det kommer ikke til å handle bare om olje og Lofoten, Vesterålen og Senja, men mer om den store klimautfordringen som jorda står overfor. Det blir elbiler, bærekraft og klima på mange plan, sier Johansen videre.

Debatten strømmes på nettsidene til NRK Nordland og på Facebook. I tillegg har Lofotposten også fått mulighet til å vise sendingen på våre nettsider.

Kvelden byr også på en egen debatt som også sendes direkte på NRK1 i programmet «Norge stemmer» litt senere på kvelden.

– Da skal vi inn ti minutter derfra med debatt om samme problematikk. Da blir det kun rikspolitikerne som deltar, sier John Inge Johansen som til daglig er NRK Nordlands mann i Lofoten.

Han håper mange tar turen til den første debatten som blir åpen for publikum.

– Vi håper det blir folksomt og at vi får innspill.

– Klima lite fremme

– Hva håper du debattene i Henningsvær onsdag skal gi svar på?

– Det som er spennende er det ene med at MDG av mange blir framstilt som et oslo-parti, som er kjempebra på Grünerløkka men uten løsninger for Norge ellers. Det blir spennende å høre hva de har å si om det. Også hvordan Arbeiderpartiet vil forholde seg til Miljøpartiet De Grønne hvis de kommer over sperregrensa, sier han.

Johansen peker også på at klima og miljø har vært lite synlig i valgkampen så langt.

– Det har ikke vært den viktigste saken, så man kan spørre politikerne om man tror det grønne skiftet er ferdig, mener Johansen.

Alle distriktskontorene til NRK bidrar under programmet «Norge stemmer».

– Når klima og olje er på dagsorden er det naturlig at man velger Lofoten og Vesterålen, sier John Inge Johansen i NRK Nordland.

Les også: – Det er vanskelig å være enig i alt